Znate li zašto se mačke masiraju?

Mali plesni ritual svojstven je samo macama. Ljudi to različito zovu veslanje, masaža ili gnječenje, ali u jednom su složni - to je preslatko! Znate li zašto to mačke uopće rade?

Autor A.B. - Objavljeno 2017-12-26 11:32:00

Mace to rade i dok su male, često puno prije nego što uopće otvore oči. Stavljajući šapice oko majčine bradavice stimuliraju protok mlijeka. Kasnije taj pokret ne pridonosi nastanku mlijeka, ali to ih podsjeća na majčinu toplinu i sigurnost. Najčešće uz te pokrete i predu, čime signaliziraju da im je to vrlo ugodno.

Postoje teorije da to rade mačke kada su prerano odvojene od majke pa pokušavaju emitirati te trenutke života. Međutim, i mačke koje su u istom domaćinstvu sa svojom majkom imaju tu naviku pa ta teorija pada u vodu. Drugi tvrde da tako rade sebi udoban krevet, ali ni veterinari ne mogu reći da je to razlog s potpunom sigurnošću.

Jedno je sigurno - kada vas mačka masira, sigurno vas voli. Nekad ne uvlače kandže pri tom ritualu pa se pobrinite da ih redovito uređujete. Nikada nemojte kažnjavati mačku zbog masiranja jer joj to donosi samo ugodu.

#mačke #masaža #ljubimci