Zatvoreno 57. venecijansko bijenale: Paviljon BiH među najposjećenijim

Brojka od 69.736 posjetilaca koliko zvanično iznosi broj posjeta našem paviljonu, govori o tome da je Paviljon BiH bio među najposjećenijim nacionalnim paviljonima na prostoru Venecije

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-11-28 17:09:00

Završnom svečanošću i konferencijom za novinare zatvoreno je 57. venecijansko bijenale, u okviru koga je predstavljeno 120 izabranih umjetnika u internacionalnoj postavci ovogodišnje umjetničke direktorke Kristin Masel i 86 nacionalnih paviljona piše Oslobođenje.

Bijenale je i ove godine pokazalo da interesovanje svjetske publike za savremenu umjetnost raste, pa se trend povećanja posjetilaca nastavio, te je zabilježen i novi rekord u posjeti sa preko 615.000 posjetilaca tokom sedam mjeseci.

Paviljon BiH, kao jedan od 33 nacionalna paviljona koja su smještena van Arsenala i Đardina, imao je ove godine zapažene posjete kako stručne publike i medija, tako i posjetilaca koji su ga obišli u velikom broju. Brojka od 69.736 posjetilaca koliko zvanično iznosi broj posjeta našem paviljonu, govori o tome da je Paviljon BiH bio među najposjećenijim nacionalnim paviljonima na prostoru Venecije.

Paviljon BiH, u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS-a, predstavio se izložbom "University of Disaster“ umjetnika Radenka Milaka realizovanom u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalniom umjetnicima (Slovenija, Švedska, Norveška, Njemačka, Urugvaj, Meksiko, Senegal).

Internacionalni aspekt izložbe i učešće velikog broja stranih umjetnika koji su pružili podršku umjetniku Radenku Milaku i prezentaciji Paviljona BiH dao je posebne rezultate kroz specifičan PR koji je omogućio posjetu većeg broja galerista, kustosa, umjetnika i stručne publike kao i akreditovanih novinara koji u fokusu imaju savremenu umjetnost, što je omogućilo brojne referentne tekstove koji su pozitivno ocijenili koncept i izložbu (Art Review, Kunstforum, ArtForum, Il giornale dell Arte i mnogi drugi).

Ovogodišnja izložba je zaokružena poklonima umjetnika Radenka Milaka i Romana Uranjeka kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS u kojem će se naći tri referentna rada sa ovogodšnje izložbe. O kvalitetu izložbe govori i činjenica da je muzej Folkwang iz Essena otkupio 4 rada Radenka Milaka koji je postao prvi umjetnik s naših prostora čiji će se radovi naći u kolekciji tog muzeja.

image

Nadamo se da će uspjeh ovogodišnje izložba i činjenica da je MSU RS već drugi put uspješno realizovao Paviljon BiH, omogućiti kontinuitet predstavljanja BiH na umjetničkom bijenalu ali i na bijenalu arhitekture na kojem naša zemlja još nije učestvovala.

#57.venecijanskobijenale #paviljonbih #radenkomilak #romanuranjek