Zašto je opasna aluminijska folija?

Da li i vi tako pokušavate da izbjegnete previše čišćenja poslije pečenja u rerni?

Autor A.P. - Objavljeno 2018-05-26 16:51:00

To je, vjerovatno, jedna od najčešćih grešaka koje pravimo u kuhinji. Sigurno je među najopasnijim idejama to da postavljimo aluminijsku foliju na dno ili strane rerne kako bi je zaštitili od prskanja, izlivanja masnoća isl. Folija može da uzrokuje refleksiju i utiče na dužinu pečenja namirnica. Može se i zalijepiti za rernu i uzrokovati štetu koju ne pokriva garancija. Može uzrokovati i izbijanje požara i blokirati otvor ventilacije zbog čega je u praksi dolazilo i do trovanja ugljen-monoksidom. Ma koliko vam se činilo nevjerovatno, neki zaista ne provjere da li je sigurno pokrivati određene dijelove rerne aluminijskom folijom. Nemojte to raditi, rernu nakon korišćenja operite i nećete se boriti sa zagorjelim i masnim mrljama slijedeći put kad je budete koristili.

Ovo su ostale greške koje često prave oni koji koriste rernu kada pripremaju namirnice i dezerte:

Ne zagrijavajte rernu

Ako namjestite najveću temperaturu na rerni ona će se zagrijati već za tri,četiri minuta. Nakon toga, namjestite je na željenu temperaturu.

Kolači gore, pica dole

Picu ili povrće pecite na dnu rerne  

Čak i kada se zagrijala, pazite gdje stavljate određeno jelo. Na primjer, kolače pecite bliže vrhu rerne i jela koja želite da zapečete, a picu ili povrće pecite na dnu rerne.

Ignorišete uputstva proizvođača

Često mislimo da ne treba da čitamo uputstva za upotrebu jer "nema tu ništa novo" što već ne znamo. Dobra odluka je pročitati uputstva i znati gdje rerna najviše grije, za koliko se zagrijava, dodatne opcije...

 

 

#aluminijskafolija #rerna #pozar #opasnost #trovanje