Vrhovni sud Indije ljut zbog devastacije Taj Mahala

Taj Mahal izgradio je mogulski vladar Džahan-šah sredinom 17. stoljeća kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz Mahal. Mauzolej privlači 50.000 turista dnevno ili oko sedam milijuna godišnje. Posjeti su ograničeni na tri sata.

Autor A.P. - Objavljeno 2018-05-24 18:25:00

Kako je poznato, Taj Mahal izgradio je mogulski vladar Džahan-šah sredinom 17. stoljeća kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz MahalNajprepoznatljivija indijska znamenitost, raskošni mauzolej Taj Mahal mijenja boju, a to jako ljuti indijski vrhovni sud.

Nekoć blještavo bijeli spomenik ljubavi sada je prošaran smećkastim i zelenkastim mrljama, posljedicama onečišćenja i ptičjeg izmeta. Zašto je to tako ne možemo a da se ne zapitamo? Kako je došlo do toga da ovako vrijedno kulturno- historijsko naslijeđe uđe u svoju fazu skorog uništenja? 

Dvojica sudaca indijskog vrhovnog suda Madan Lokur i Deepak Gupta šokirala su se kada su im pokazane nedavno snimljene fotografije Taj Mahala.

“Možda imate stručnjake, ali ih ne koristite. Ili vam je svejedno”, napisali su suci u pismu mjesnim vlastima.

Savezna vlada premijera Narendre Modija i vlada države Uttar Pradesh, u kojoj je Taj Mahal, imaju osam dana vremena da vrhovnom sudu odgovore na pitanje što čine u zaštiti Taj Mahala.

Taj Mahal izgradio je mogulski vladar Džahan-šah sredinom 17. stoljeća kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz Mahal.Mauzolej privlači 50.000 turista dnevno ili oko sedam milijuna godišnje. Posjeti su ograničeni na tri sata.Vrhovni sud je prije dvadesetak godina naredio zatvaranje stotinjak tvornica u blizini Taj Mahala kako bi ga zaštitio od onečišćenja.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u srijedu da je 14 od 15 najzagađenijih svjetskih gradova u Indiji.

#džahan-šah #tajmahal #mumtazmahal #bijelispomenik #ljubav #arhitektura #mauzolej #kulturnonaslijeđe #indija #zaštitaspomenika