Vozilo budućnosti je pola automobil, pola skuter (FOTO)

Ima četiri točka i zatvorenu putničku kabinu, ali po dimenzijama i načinu na koji se vozi podsjeća na skuter

Autor E.H. - Objavljeno 2017-12-07 12:10:00

Za individualan prevoz putnika u gradovima budućnosti biće važno da vozilo ima male gabarite, kako bi se lakše kretalo kroz saobraćajne gužve i zauzimalo manje mjesta za parkiranje, ali i da bude ekološki prihvatljivo, uz minimalnu ili nultu emisiju štetnih gasova.

Jedan mogući odgovor na takve zahtjeve predstavila je PSA grupa kroz svoj najnoviji koncept nastao u okviru konzorcijuma EU-LIVE (Efficient Urban Light Vehicle), koji finansira Evropska komisija.

Vozilo dužine 2,4 m i širine svega 0,85 m, ima 4 točka i putničku kabinu u koju mogu da se smjeste vozač i suvozač, u konfiguraciji sjedenja kao na skuteru.

Dodatnu funkcionalnost na tijesnim parkiralištima i garažama obezbjeđuju vrata koja se otvaraju unazad, u ravni bočnih stranica vozila, pa je pristup unutrašnjosti znatno olakšan.

Još jedna prednost u odnosu na klasične skutere ili skutere sa tri točka je to što se putnici nalaze u potpuno zatvorenoj i grijanoj kabini, koja je opremljena sigurnosnim pojasevima i vazdušnim jastucima, pa nema potrebe za dodatnom zaštitnom opremom, poput kacige ili motociklističkog odjela.

Sa druge strane, da bi se vozio ovaj auto/skuter ipak je neophodna vozačka dozvola. PSA tvrdi da se konceptom lako upravlja i da se praktično vozi kao skuter na tri točka, zahvaljujući elektronskim sistemima za sprečavanje prevrtanja.

Što se motorizacije tiče, tu je napravljen mali kompromis, pa koncept ima plug-in hibirdni pogon koji se sastoji od benzinca sa jednim cilindrom, snage 42 ks, dva elektromotora smještena u točkovima (razvijeni od strane kompanija Elaphe i Brembo) i 48-voltne baterije koju je napravio Samsung SDI.

Ukupna autonomija u vožnji iznosi 300 km, dok vozilo može da pređe 70 km ako se kreće isključivo na elektro pogon, uz nultu emisiju. Maksimalna brzina je 130 km/h.

(b92)

#automobil #auto #budućnost