Vlasti BiH ne zanima imovina u Hrvatskoj

Dok vlasti susjedne države tvrde da nad nekretninama vlasnika iz BiH postoji zabrana raspolaganja, katastarske čestice u sudovima polako nestaju

Autor A.B. - Objavljeno 2017-11-01 17:05:00

Sindikalisti Redžep Tufekčić i Miralem Terzo već duže vrijeme prosto opsjedaju bh. medije, namećući priču o tome kako Bosna i Hercegovina ne haje za propadanje svoje imovine u Republici Hrvatskoj, a na šta već godinama ukazuje i Udruženje Slobodni pogledi, kao i advokat prof. dr. Ramo Atajić. Prije nekoliko dana oni su i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) uputili prijavu krivičnih djela u sindikatima BiH, vezanih za zloupotrebu ovlaštenja i bespravno zaključivanje štetnih ugovora u vezi s tom imovinom.

Međunarodne adrese

Prijavu su prvo poslali Ministarstvu sigurnosti BiH, ali, kako je objasnio ministar Dragan Mektić, “ovo ministarstvo nema zakonsku nadležnost za preduzimanje aktivnosti u tom slučaju”, pa je i Mektić istu predstavku dostavio SIPA. Premalo je dana otad prošlo da bismo tražili odgovore od ove agencije, ali smo ih zato tražili od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, odnosno glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, jer su prijave podnijete i tom tužilaštvu.

Početkom septembra Burzić je Tufekčića obavijestila o tome da konačna tužilačka odluka u predmetu broj TO9 oKTPO 0107878 16 nije donesena: “Radi se o predmetu privrednog kriminaliteta, koji iziskuje preduzimanje brojnih radnji, eventualna vještačenja, kao i prikupljanje relevantne dokumentacije na zakonit način”.

Juče smo i mi provjerili da li je protekli mjesec odluka ipak donesena. U tamošnjoj službi za odnose s javnošću kažu da nije.

Inače, već pomenuti borci za zaštitu imovine nekadašnje Zajednice za odmor i rekreaciju radnika BiH, koja se nalazi na području susjedne zemlje, od predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj su zatražili pomoć pri vraćanju te imovine, kao i odštetu njenim vlasnicima iz BiH.

“Predstavništvo EK-a u Hrvatskoj nema mandat na temelju kojeg bi se moglo umiješati u upravne, odnosno sudske postupke Republike Hrvatske niti ima ovlasti na temelju kojih bi moglo utjecati na rad upravnih i pravosudnih tijela RH u tim postupcima”, ističu u ovoj instituciji, te dodaju da “povrat vaše imovine trebate zahtijevati u okviru postupaka predviđenih hrvatskim nacionalnim zakonodavstvom, s mogućnošću obraćanja međunarodnim sudovima u okviru njihovih pravila o jurisdikciji.”

U svim krivičnim prijavama uporni sindikalisti i njihovi pravni asistenti postavljaju ista pitanja, a prvo je vezano za sumnjive radnje vezane za hotel Građevinari.

U prijavi upućenoj SIPA se govori o otuđenju hotela Sutjeska u Baškoj Vodi, s nekoliko hiljada metara korisnog stambenog prostora, te osam ogromnih zemljišnih parcela.

“Radnici Hidrogradnje su svojim novcem finansirali izgradnju navedenih nekretnina, a pojedinci su to otuđili bez znanja radnika KO Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH i bez znanja Sindikata Hidrogradnje... Napominjemo da su nekretnine preimenovane, prva u hotel Pinija, a druga u hotel Croatia, raniji vlasnik je isknjižen, a brisana je i ranija katastarska čestica broj 3261. Odjednom je nestala iz zemljišnih knjiga suda u Makarskoj”, stoji u dopisu koji je dobila SIPA.

Istovremeno se traži ispitivanje poslovanja hotela Sirena u Podgori, te dva odmarališta rudara iz BiH u Gradcu i u Podgori.

Advokatu Atajiću je 5. septembra ove godine stigao odgovor iz Ministarstva pravosuđa RH, odnosno Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo, u kojem se kaže da su nekretnine bivših društveno-pravnih osoba iz BiH, a koje se nalaze na teritoriji RH, obuhvaćene zabranom raspolaganja na temelju uredbe iz 1991. godine.

Tom uredbom, navodi se dalje, “propisana je zabrana prodaje, zamjene, darovanja, prijenosa prava korištenja i raspolaganja, davanja u zakup i privremenu uporabu, osnivanja hipoteke nekretnina koje su u posjedu preduzeća ili drugih pravnih osoba sa sjedištem u Sloveniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Oduzimanja nema

Kaže se i to da je aprila 2000. Vlada RH donijela odluku o izuzecima iz već pomenute uredbe, po kojima pravo korištenja, raspolaganja ili upravljanja imaju pravne osobe sa sjedištem u Sloveniji, Makedoniji i BiH, ako je to u interesu RH. To, u svakom konkretnom slučaju, treba da utvrdi ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, na osnovu ranije pribavljenih mišljenja nekih državnih institucija iz RH.

“Predmetne nekretnine nikada i nisu bile oduzete pravnim osobama iz BiH, već je zabranjeno njima raspolagati”, ističe Mirela Fučkan, pomoćnica ministra pravosuđa, a Tufekčiću, Terzi, Atajiću, Slobodnim pogledima ta tvrdnja samo je vjetar u leđa da nastave voditi pravnu bitku. Nije šija, nego vrat!

Cijelu ovu priču aktuelizirala je prije nekoliko dana i zastupnica našeg državnog Parlamenta Nermina Kapetanović. Pitala je, ne prvi put, u kojoj fazi je proces utvrđivanja i definiranja imovine BiH u Hrvatskoj. 

“Kako se oteti utisku da ova tema rijetko koga zanima? Načudit se tome ne mogu. Umjesto da se dignemo na noge, da dođemo do tih ogromnih sredstava, koja bi mogla riješiti mnoge probleme u BiH, ugluho sve prolazi. Da ni ne pominjem to da niko ne zna tačno koliko je te imovine, ne samo u RH nego i u drugim zemljama, koja je nastajala parama preduzeća, ali i pojedinaca. Toliko ima raznih institucija u našoj državi, a nijednoj nije palo na pamet da napravi spisak i strategiju povrata te imovine”, govori nam Kapetanović, pominjući razne objekte u Dubrovniku koje je izgradila BiH.

“Javljaju mi se ovih dana pojedinci i navode mnoga naša mjesta koja su na Jadranu imala odmaralište. Nevjerovatno je koliko ima te imovine, a to ovu vlast ne zanima. Tako je bilo i ranije, uvijek se o ovome šutjelo”, kaže Kapetanović.

Inače, ovoga ljeta u Gradcu smo vidjeli da je posječeno 50-ak stabala pinije oko bivšeg bh. hotela Građevinari, koji se, apsurda li, sada zove Pinija.

Piše:Edina Kamenica (OSLOBOĐENJE)

 

#imovina #redžeptufekčić #bih #hrvatska #miralemterzo #nerminakapetanović #dalidaburzić #prijava #sipa #draganmektić