Tramp želi zabranu prodaje automatskog oružja

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražio je od Ministarstva pravde SAD da ispita mogućnost zabrane prodaje automatskog oružja

Autor M.B. - Objavljeno 2018-02-21 15:34:00

U pismu koje je objavila Bijela kuća, Tramp je naveo da je odmah poslije incidenta u Las Vegasu, 1. oktobra prošle godine, inicirao detaljnu reviziju zakonskih odredbi o prodaji ove vrste naoružanja, piše Avaz.

"Mada je Obamina administracija u više navrata zaključila da se ova posebna vrsta oružja prodaje u skladu s zakonom, zatražio sam dalje razjašnjavanje zakona, s ciljem da se potpuno ograniči prodaja automatskih pušaka", napisao je Tramp.

Objasnio je i da je Ministarstvo pravde SAD otvorilo i javnu raspravu, te da je ona trajala do 25. januara 2018. godine. Naveo je da je pristiglo 100.000 komentara i sugestija.

"Danas nalažem Ministarstvu pravde da angažira svo raspoloživo osoblje kako bi se pregled dobivenog materijala završio u najkraćem mogućem roku, ali ne nauštrb kvaliteta posla koji za cilj ima zabranu svih vrsta naoružanja koja mogu postati automatska. Iako želim brzu i odlučnu akciju u tom cilju, ostajem opredijeljen za vladavinu zakona i poštivanje procedura koje zakoni propisuju. Samo na taj način osigurat ćemo da propisi koji će nastati iz ovog procesa budu primjenjivi i daju rezultate, te da će kriminalcima zatvoriti rupe u zakonu koje oni žele koristiti. Tražim i da redovno budem izvještavan o napretku u ovoj oblasti", napisao je Tramp.

#donaldtrump #ministarstvopravdesad #automatskooružje #prodaja #bijelakuća