Majkić: BiH nije u stanju da ispuni ni ono što je potpisala ni što je obećala

Prijedlog zakona kojim se traži povećanje koeficijenata policijskim službenicima u zajedničkim institucijama BiH u suprotnosti je sa Reformskom agendom kojom se BiH, između ostalog, obavezala da neće povećavati plate u javnom sektoru, izjavila je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Autor E.H. - Objavljeno 2017-06-19 13:51:00

Povodom vijesti da bi na dnevnom redu predstojeće sjednice Fiskalnog savjeta BiH trebalo da bude informacija o mogućem neispunjavanju obaveza iz Proširenog aranžmana sa MMF-om na nivou zajedničkih institucija BiH, jer je u parlament upućen Prijedlog zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u kojem se predlaže povećanje koeficijenata policijskim službenicima u institucijama BiH, Majkićeva je ocijenila da to samo pokazuje da BiH nastavlja u istom smjeru.

"To je suprotno od Reformske agende koja nas obavezuje da se striktno pridržavamo onoga što smo potpisali, a između ostalog potpisali smo da nećemo povećavati plate u javnom sektoru. Poslije 'pada' seta reformskih zakona o akcizama, a evo i poslije usvajanja ovog zakona - vidimo gdje se nalazimo", istakla je ona.

Majkićeva je navela da BiH nije u stanju da ispuni ne samo ono što je obećala, nego i ono što je potpisala.

Prema njenim riječima, to samo potvrđuje da je BiH neozbiljan partner koji nije u stanju da se pridržava preuzetih obaveza i to kad je riječ o manje važnim stvarima.

"Šta će se desiti kad na red dođu reformski zahtjevi kojim će se tražiti mnogo veća odricanja i kada se dovedu u pitanje stvari direktno vezane za Ustav, kako će to izgleda, kako će se tad BiH ponašati? To samo potvrđuje da je BiH ono što stalno o njoj govorimo", istakla je Majkićeva.

U informaciji, koja je u posjedu Srne, upozorava se da je upućivanje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u kojem se predlaže povećanje koeficijenata policijskim službenicima u institucijama BiH, u suprotnosti sa preuzetim obavezama iz Pisma namjere.

U tekstu se podsjeća da je ovaj prijedlog zakona usvojen u Predstavničkom domu, kao i u prvom čitanju u Domu naroda i da se njegovo konačno usvajanje može očekivati u narednih mjesec dana, te upozorava da to može imati za posljedicu kršenje preuzetih obaveza prema Pismu namjere.

U informaciji se naglašava da je Proširenim aranžmanom sa MMF-om, za koji su vlasti u BiH potpisale Pismo namjere, kao jedna od obaveza predviđena i ograničavanje ukupnog fonda za plate i naknade zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH.

#dušankamajkić #snsd #rs #bih