Bradina: 26 godina od stradanja 48 civila srpske nacionalnost

U Bradini kod Konjica danas će biti obilježeno 26 godina od stradanja 48 civila srpske nacionalnosti. Za ubistva i protjerivanje stanovništva odgovorni su pripadnici Teritorijalne odbrane i MUP-a BiH, te jedinice HVO-a.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-05-25 09:17:00

Najviše su stradali članovi porodice Kuljanin, a potom i porodica Vujičić, Mrkajić, Žuža, Kureš, Gligorević, Koprivica i Draganić.

Preživjeli su odvedeni u zarobljeništvo ili su protjerani, dok su njihove kuće i seoska crkva zapaljeni.

Pred Sudom BiH vodio se postupak protiv Miralema Macića za zločine počinjene u Bradini, ali je obustavljen nakon što je optuženi preminuo.

Zbog ratnog zločina nad Srbima, između ostalog i na području Bradine, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u decembru prošle godine 13 bivših zvaničnika Armije Republike BiH, Teritorijalne odbrane i policije. Oni su osumnjičeni za ubistva, mučenja i zlostavljanja, silovanja i progon Srba u proljeće i ljeto 1992. godine. Među osumnjičenima je i bivši vojni ataše Ambasade BiH u Holandiji Enes Jahić, koji se brani sa slobode uz mjere zabrane.

Prije rata, u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika. Danas u Bradini živi mali broj stanovnika srpske nacionalno

#bradina #godišnjica #zločin #civili #konjic