Veća je vjerovatnoća da će dijete dobiti dijabetes ili biti pretilo ukoliko je rođeno na carski rez

Bebe rođene carskim rezom ili indukcijom imaju tri puta veći rizik da boluju od metaboličkog poremećaja poput dijabetesa ili pretilosti, tvrdi se u novoj studiji koju su uradili univerziteti u Australiji, Holandiji, Irskoj i Velikoj Britaniji

Autor M.B. - Objavljeno 2018-03-27 08:48:00

Naučnici su pratili zdravstveno stanje žena i njihove djece tokom 13 godina. Otkrili su kako bebe rođene carskim rezom imaju više zdravstvenih problema, među kojima su respiratorni i metabolički, te ekcemi.

Tokom analize pregledani su podaci od blizu 500.000 žena i djece. Svi su rođeni u New South Walesu između 2000. i 2008. godine. Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su zdrave, nisu pušile niti konzumirale opojne droge. Imale su između 20 i 35 godina, a rodile su između 37. i 41. sedmice samo jednu bebu prosječne težine. U 88 posto slučajeva primile su neki lijek protiv bolova.

Oko 43 posto žena je imalo inducirani porođaj, 11 posto carski rez, a 38 posto vaginalni porođaj bez intervencije. 

Utvrđeno je da djeca koja su rođena indukcijom imaju tri puta veću šansu da dobiju žuticu i problem s hranjenjem. Djeca rođena carskim rezom imaju veću šansu da dobiju hoipotermiju u prvih 30 dana od rođenja. U starijim godinama imaju dva i po puta veću šansu da se razvije poremećaj u metabolizmu poput pretilosti ili dijabetesa.

"Ovo što smo uradili u studiji, koja je unikatna, jeste istraživanje utjecaja hormona koji pokreću i stimuliraju porođaj na bebu. Nastavit ćemo istraživati s našim međunarodnim timom", kazala je dr. Lillian Peters, epidemiologinja na dva holandska univerziteta u Amsterdamu.

#bebe #carskirez #rođenje #dijabetes #pretilost