Van Goghova slika prodana za više od sedam miliona eura

Vinsent van Gog je bio jedan od najvećih umjetnika 20. vijeka čije je djelo presudno uticalo na stvaranje novog likovnog izraza u evropskom slikarstvu. 

Autor A.P. - Objavljeno 2018-06-05 12:31:00

  Jedan od ranih radova holandskog slikara Vinsenta Van Gogha prodan je sinoć u Parizu za više od sedam miliona eura, saopštila je aukcijska kuća  Artcurial.U pitanju je najznačajnija prodaja nekog djela radova ovog holandskog majstora u Francuskoj u posljednjih 20 godina, prenosi Buka. 

Slika "Žene koje krpe mreže na dinama" naslikana 1882, kada je Van Gog imao 29 godina, prodana je američkom kolekcionaru za sedam miliona i 65.000 eura. Djelo je bilo procijenjeno na tri do pet miliona evra. 

Prethodni vlasnik slike, europski kolekcionar čije ime takođe nije saopšteno, sliku je od 2007. do 2015. pozajmio muzeju posvećenom Van Gogu u Amsterdamu. 

Slika, koja je bila ranije izložena i u muzejima Montreala i Haga, prije aukcije je mogla da se vidi u aukcijskoj kući Arkirijal. 

Posljednja aukcijska prodaja nekog djela Vinsenta Van Goga u Parizu je održana sredinom '90-tih godina. Tada je slika "Vrt u Overu" prodata za oko deset miliona dolara. 

Vinsent van Gog je bio jedan od najvećih umjetnika 20. vijeka čije je djelo presudno uticalo na stvaranje novog likovnog izraza u evropskom slikarstvu. 

Slavu je stekao posthumno. Neshvaćen i nepriznat za života, u depresiji je izvršio samoubistvo 1890, s 37 godina.

#vinsentvangogh #paris #holandija #francuska #artcurial #ženekojekrpemreženadinama #amsterdam #vrtuoveru #odrezanouho #samoubistvo #remek-djelo