Uz pomoć Safeta Veje „Sparkasse“ želi na nezakonit način doći do nekretnina „Šipad“ d.d. Sarajevo

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je održano pripremno ročište u predmetu „SPARKASSE BANK“ d.d. BIH u svojstvu tužioca i tuženim „ŠIPAD EXPORT-IMPORT“ d.d. SARAJEVO u stečaju, zbog prava na nekretninama i utvrđenja prava vlasništva.

Autor Š.V. - Objavljeno 2018-05-16 17:56:00

Vodila se rasprava o zahtjevu Punomoćnika i Zakonskog zastupnik društva „Šipad“ d.d. Sarajevo, Ćesko Esada, da se pojavi kao umješač u parnici na strani tuženog.

Iz dosadašnje rasprave je više nego jasno da bivša ABS banka, a sad „Sparkasse“, želi na nezakonit način da dođe do nekretnina firme „Šipad“ d.d. Sarajevo. Banka je davala kredite firmama „Šipad Export-Import“ d.d. Sarajevo, „Šipad Komerc“ d.d. Sarajevo i „Šipad ERC“ d.d. Sarajevo, koji nisu vlasnici tih nekretnina, niti su kao takvi upisani u zemljišne knjige.

Oni su uz pomoć Veje Safeta, tadašnjeg pomoćnika načelnika za prostorno uređenje općine Centar, krivotvorili isprave.

Naime, Vejo je zloupotrijebio položaj i ovlasti odgovornog lica u općinskoj službi, na način da je dao krivotvorenu ispravu da su primaoci kredita vlasnici nekretnina u Trampinoj ulici u Sarajevu. Sve navedeno je imalo za cilj pribavljanje protuzakonite imovinske koristi za ABS banku, sada „Sparkasse“, čije je Vejo Safet punomoćnik.

Napominjemo, da se protiv Veje Safeta vodi više krivičnih postupaka, kako pred nadležnim sudom Kantona Sarajevo, tako i pred Sudom BiH.

Ovo je još jedan drastičan primjer kako postoji organizovana mafija i sprega općinskih organa i pojedinih banaka. Za male iznose odobrenih kredita se prisvajaju nekretnine - zgrade, poslovni prostori, i druga imovina, u vrijednosti više desetina miliona KM.

Na taj se način, davanjem sumnjivih kredita, dovode u zabludu zemljišno-knjižni uredi i sudovi, a pojedinci se bogate na nezakonit način.

#općinskisud #esadČesko #sparkassebanka #šipadd.d.sarajevo #Šipadexport-importd.d.sarajevo #imovina #tuŽilaŠtvo #nekretnine #sudbih #korupcija #mafija #šipaderc #Šipadkomerc #safetvejo

Vezani clanci

BIH

ZETRA: Hiljade učesnika čekaju dolaz...

Približno 15.000 ljudi trebalo bi prisustvovati mitingu u Zetri, centralnom događaju današnje posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sar...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-05-20 10:45:00

BIH

Banja Luka: Pronađeno dijete, samovo...

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske utvrdili su da nema elemenata krivičnog djela u vezi sa 13-godišnjim dje...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-05-20 10:05:00

BIH

Čović: Za posjetu Erdoana BiH saznao...

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za HRT kazao da je za posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) sazn...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-05-20 09:27:00