Ustavni sud BiH: Mora se promijeniti sistem organizacije pravosuđa da se unaprijedi efikasnost u radu

Predstavnici Ustavnog suda BiH danas su u Sarajevu na konferenciji za novinare govorili o radu i nadležnostima ove pravosudne institucije, završetku sudske 2017. godine te izvještajima o radu i izvršenju odluka Ustavnog suda BiH. Novinarima su se obratili predsjednik Mirsad Ćeman i potpredsjednici Mato Tadić i Zlatko Knežević.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-04-11 14:00:00

Predsjednik Ćeman istakao je da je transparentnost rada jedno od načela koje njeguje i prati Ustavni sud BiH te da djeluje na osnovu Ustava BiH i pravila koje je sam u okviru svoje nezavisnosti usvojio.

Kako je naglasio, u proteklih više od 20 godina Ustavni sud BiH imao je oko 66.000 predmeta, a na godišnjem nivou ova pravosudna institucija primi između 5.500 i 6.000 predmeta.

On je naveo da je u posljednjem periodu primijetno enormno povećanje priliva predmeta.

- Recimo, prošle godine Ustavni sud BiH registrirao je povećanje broja predmeta za 10 posto. Kroz određene organizacione interne mjere uspjeli smo da poboljšamo broj riješenih predmeta. Tako smo u 2016. godini riješili gotovo 8.000 predmeta, dok je u 2017. bio skromniji rezultat - naveo je on.

Odgovarajući na pitanje novinara NewsBlica o tome koliko na povećanje apelacija i žalbi upućenih Ustavnom sudu doprinosi nefunkcionisanje pravosuđa na svim nivoima, sudski procesi koji traju predugo, a pravomoćne odluke se čekaju godinama, te evidentan problem neujednačene sudske prakse redovnih sudova, potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić je kazao da je sigurno da ima više razloga koji generiraju veći broj predmeta koji se pojavljuju pred Ustavnim sudom.

"Jedan od tih je svakako i ovakav ustroj redovnih sudova, vi znate mi nemamo na nivou države vrhovnog suda koji bi harmonizirao sudsku praksu na nivou entiteta, države i Brčko Distrikta, mi imamo četiri pravosudna sustava i normalno da je to jedan od izvora koji generira pojavljivanje predmeta pred Ustavnim sudom jer smo mi jedina institucija pravne naravi koja ima nadležnosti odlučivanja o ustavnim pravima i povredama prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima kojoj se mogu obratiti svi na nivou države. A da ima takav ishod, odnosno pravosnažni obavezujući, mogu se obratiti ombudsmenima za kršenje, ali oni donose preporuke. Jedina insitucija smo mi kojima se mogu obratiti. Sigurno da to ustrojstvo kakvo jeste, redovni sudovi, jedan je od onih nekoliko razloga koji su navedeni. Da li je dobro, nije na nama da mi ocjenjujemo, mi smo Ustavni sud, kako smo rekli, nismo dio redovne sudske vlasti, Mi smo imali sastanke sa VSTV, normalno komuniciramo i s drugima, ali sa VSTV zato što po zakonu kako je on postavljen Zakon o VSTV-u oni su nadležni za organizaciju neovisno od procjena efikasnog i nezavisnog pravosuđa. Mi smo ukazali na neke stvari koje se nama pojavljuju i događaju, a to je prije svega kršenje prava na pravično suđenje u pogledu razumnog roka. To je ogroman broj predmeta, mi ih imamo ovdje, mi ih ne određujemo, i jako veliki broj završava na Evropskom sudu – zato što je ne izvrše naša nadležna tijela i organi. I šta se onda događa – tzv.nematerijalna kompenzacija gdje Evropski sud po svojim evropskim standardima dosuđuje puno više. Mi smo bili jedno vrijeme stanovišta da utvrdimo poruku, a da ne utvrđujemo materijalnu kompenzaciju da bi zaštitili funkcioniranje cijelog sistema, svjesni finansijske situacije. U cjelini gledajući, mi smo sugerirali i naredili u našoj odluci VSTV-u da poduzme neke mjere jer smo uočili da je ovo sistemski problem. Ako je sistemski problem, onda oni moraju u sistemu nešto promijeniti, dakle moraju promijeniti u sistemu organizacije pravosuđa nadležnosti, funkcioniranja, rokove, itd., a to podrazumijeva i promjene nekih zakona da se unaprijed efikasnost u radu", rekao je Tadić odgovarajući na pitanje novinara News Blica.

Predsjednik Ustavnog suda BiH upozorio je da ova pravosudna institucija ne dobiva dovoljno budžetskih sredstava te da ona u pravilu budu umanjena za milion KM u odnosu na zahtjev.

Posebno se osvrnuo na odnos prema odlukama Ustavnog suda BiH, potcrtavši da i jedna neprovedena odluka ove institucije predstavlja atak na ustavnopravni sistem BiH.

"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a svi organi vlasti dužni su ih poštovati. Odluke se mogu komentirati kroz naučne radove, ali one se moraju ispoštovati", naglasio je Ćeman.

Predsjednik i potpredsjednici Ustavnog suda BiH očitovali su se na današnjoj konferenciji o apelaciji Ustavnom sudu BiH koju je podnijela predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, kazavši da će odluka biti donesena kad bude stavljena na dnevni red.

M.B  J.A.

#ustavnisudbih #mirsadćeman #zlatkoknežević #vstv #pravosuđe #ustavbih #predmeti #apelacije #ustroj #evropskisud #budŽet #odluke #kompenzacija #borjanakrišto #matotadić #ministarstvopravde #visokoisudskotužilačkovijeće

Vezani clanci

BIH

Mladi košarkaš treba hitnu pomoć za...

Anes Begić, petnaestogodišnji dječak iz Kaknja i mladi košarkaš, boluje od leukemije - Leucosis Myeloblastic. Da bi nastavio liječenje u Italiji gdje...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-07-23 15:19:00

BIH

Dženan Memić je prije ubistva poslao...

Dokument Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Sektor kriminalističke policije, Odjeljenje za opći kriminal, i to Službena zabilješka, bro...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-07-23 14:54:00

BIH

Posebna sjednica NS RS o Srebrenici...

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će, na zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-07-23 14:37:00