UIO BiH: Embargo na rast cijena cigareta u BiH

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je na današnjoj sjednici usvojio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH kojim se predlaže uvođenje moratorija na povećanje cijena cigareta u našoj zemlji.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-07-10 16:39:00

"Nako što je prihvatio inicijativu radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, Upravni odbor UIO danas je usvojio nacrt ovog zakona i uputio ga u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH", saopćeno je iz UIO. 

Vijeće ministara BiH trebalo bi ove zakonske izmjene uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH u formi prijedloga zakona. U konačnici, izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH stupaju na snagu tek nakon što ih usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Ostaje upitno da li će vlast uopće uspjeti u ovom mandatu usvojiti izmjene i dopune Zakona o akcizama s obzirom na to da državni parlamentarci idući mjesec idu na kolektivni godišnji odmor, nakon čega u BiH počinje predizborna kampanja. 

Kako smo ranije pisali, vlasti u BiH zabrinute su konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine. 

Naime, Zakon o akcizama u BiH koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine predviđa povećanje akciza na cigarete svake godine, što je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana. 

#uio #akcize #cigarete #embargo #zakon