U Srbiji smanjen nivo sive ekonomije

Preliminarni podaci Studije o stanju sive ekonomije u Srbiji govore da je nivo sive ekonomije u zemlji smanjen proteklih godina

Autor I.S. - Objavljeno 2018-02-11 13:48:00

To je izjavio je potpredsjednik Saveza za fer konkurenciju Vladimir Tipsarević.

On kaže da je opšti utisak da je stanje na polju sive ekonomije bolje i da se to vidi, kaže, kroz bolje prikupljanje prihoda.

Međutim, tačni podaci i brojke biće poznati na Nacionalnoj konferenciji o suzbijanju sive ekonomije koja će se održati 20. februara u Beogradu u organizaciji NALEDA i Saveza za fer konkurenciju, podršku Njemačke razvojne saradnje (GIZ) i u partnerstvu sa Vladom Srbije.

To je prva takva studija od 2013. godine i poslužiće da se na objektivan način sagleda gde je Srbija trenutno u tom smislu“, kaže Tipsarević.

Cilj rada Savjeta za fer konkurenciju koji djeluje unutar NALEDA je da se do 2020. godine nivo sive ekonomije u Srbiji spusti na nivo kakav su imale zemlje centralne i istočne Evrope u trenutku uključivanja u EU.

Ulazimo u period revizije nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i za jednu takvu reviziju jako je bitno da imamo objektivne kriterijume na osnovu kojih možemo da vidimo kakve su efekte imale dosadašnje mere i aktivnosti”, objašnjava on.

Što se tiče edukativne kampanje čiji je nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” sastavni dio, kompanije okupljene u okviru Saveza za fer konkurenciju će i ove godine podržati kampanju.

Do sada smo prikupili preko 200.000 evra i ta cifra će sigurno vremenom rasti. Konačni cilj kampanje je da se pojača svest gradjana i privrede o štetnim dejstvima sive ekonomije“, kaže Tipsarević.

On je pozvao sve kompanije u Srbiji da se priključe akciji i podsjetio da je prošli ciklus nagradane igre samo kroz poreske prihode doneo budžetu 73 miliona evra prihoda. 

#srbija #sivaekonomija #radnici #posao #istraživanje #revizija