U SRBIJI OD 1. JUNA NOVI ZAKON "Udarite li ženu, idete u zatvor"

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministrica pravde Nela Kuborović posjetili su Sigurnu kuću u Srbiji, u kojoj su poručili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor", piše Blic.

Autor J.A. - Objavljeno 2017-02-24 17:51:00

"Radom na novom zakonu, kao i aktivnostima policije, tužitelja i sudova na terenu želimo ukazati na to da nećemo stajati po strani, već ćemo svakim svojim djelovanjem učiniti sve da to nasilje prestane", naglasio je Stefanović.

Stefanović je rekao da u srpskom društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da se neće trpjeti nasilje, da će se žene u Srbiji osjećati sigurno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.

Prema njegovim riječima, zbog toga je donesen novi zakon i započeta obuka policajaca, tužitelja i sudaca.

"Oni će biti spremni da od 1. ljuna primjenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim kaznenim djelima, da pokažemo izvršiteljima, koji misle da mogu nekažnjeno premlaćivati žene, da to nećemo tolerirati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi", poručio je Stefanović.

Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi se utjecalo na djecu, da shvate što je nasilje, da nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko te da nasilje nije vrijednost srpskog društva.

Novi zakon, kako je objasnio, donesen je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema.

"Mi smo primijetili da sistem nije dobar prije mnogo godina i da su često odgovori države bili neprimjereni. Zbog toga smo donijeli novi zakon kojim se omogućavaju veće ovlasti policije", rekao je Stefanović.

Prema novom zakonu, uvodi se hitna mjera, putem koje se nasilnika može izbaciti iz kuće i privesti ga.

"Ranije ste morali na sud, a ako nema vidljivih ozljeda, nasilnik bi bio pušten na slobodu. Bilo je hiljade razloga da do pravde ne dođe brzo. Danas žrtvu nasilja ostavljamo u domu, bez obzira kome pripada, nasilnik se izdvaja iz kuće i onda imate mjeru koja može biti izrečena i na 30 dana u kojoj tužiteljstvo, policija i sudovi imaju vremena sagledati situaciju i donijeti odluku, a žrtva nasilja u tom je periodu sigurna", dodao je.

Naglasio je i da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za ovaj vid nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka - "udarite li ženu, ići ćete u zatvor".

#srbija #zakon #nasilje #porodica