U Republici Srpskoj javno dostupne cijene prodatih stanova, kuća i zemljišta

U Republici Srpskoj (RS) uspostavljen je Registar cijena nepokretnosti, na osnovu kojeg će zainteresovani građani moći da provjere po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi i zemljište u određenom dijelu opština ili gradova

Autor I.S. - Objavljeno 2017-11-29 12:43:00

Na ovaj način omogućeno je praćenje kretanja cijena nepokretnosti na tržištu, istakla je v.d. direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose (RUGIP) Bosiljka Predragović. 

Od početka 2017. RUGIP na teritoriji RS evidentira sve kupoprodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti, a u bazi je oko 8.000 ugovora iz ove godine.

Evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nepokretnosti od danas će biti javno dostupni na zvaničnoj internet stranici RUGIP-a.

Predragović je naglasila da će lični podaci učesnika u prometu nepokretnosti biti zaštićeni, a lokacije nepokretnosti samo približno određene.

Uspostavljanje i vođenje registra cijena nepokretnosti u RS omogućeno je zahvaljujući švedskoj donaciji u okviru projekta unapređenja zemljišne administracije u BiH “Cilap”.  

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg je istakao da je zemljišna administracija od velike važnosti za privredu, što znači više ulaganja i pravednog sistema oporezivanja. 

Dodao je i da je njegova zemlja u velikoj mjeri prisutna u BiH s ciljem da doprinose njenom napredovanju u Evropsku uniju. 

Potpredsjednik entitetske vlade Anton Kasipović smatra da će realizacija ovog projekta biti od pomoći i građanima i investitorima.

Uspostavljanje registra nepokretnosti značajno je i za poslove eksproprijacije, kreiranje politike upotrebe zemljišta, uzimanje hipotekarnih kredita i slično.

#rs #stanovi #kuće #prodaja #cijene #rugip #bosiljkapredragović