U Počitelju je otvorena izložba "Majkina pisma" slikarice Šemse Gavrankapetanović

 U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH, u Internacionalnoj koloniji Počitelj kod Čapljine u nedjelju je otvorena izložba "Majkina pisma" akademske slikarice Šemse Gavrankapetanović.

Autor A.P. - Objavljeno 2018-06-03 16:18:00

Na izložbi su predstavljena pisma Begzade Bašagić-Gavrankapetanović, sestra Safet- bega Bašagića koja je akademska slikarica Šemsa Gavrankapetanović prenijela u svoje radove, kombinirajući klasične slikarske i grafičke tehnike s elementima tradicionalnog ženskog ručnog rada. prenosi Dnevni avaz. 
Izložbu je otvorio književnik Valerijan Žujo, koji je istaknuo kako su pisma, koja su predstavljena izložbom, važan historijski dokument, jer govori o pismenosti bosanske žene u vremenu kada to nije bio slučaj. 

Kako navodi slikarka Gavrankapetanović, riječ je o izložbi inspiriranoj dokumentima, pismima koja je ona pronašla u zaostavštini svoje porodice. 

- To su pisma koja datiraju od 1902. godine. Pisala ih je žena, stanovnica Počitelja iz porodice Gavrankapetanović, a pismom je protestirala protiv tadašnjeg austrougarskog cara, jer su joj vlasti oduzele veliki komad zemlje - ispričala je Gavrankapetanović. 

Inspirirana životom te žene, pokušala je, kaže, rekonstruirati ženski angažman i kako se nekada živjelo.

Izložbu, koja se održava u okviru tradicionalne manifestacije "Trešnjeva nedjelja", pratio je prigodan umjetnički program u kojem su učestvovali književnik Abdulah Sidran, književnik, historičar i leksikograf Valerijan Žujo...

Šemsa je izložbu simbolično nazvala "Majkina pisma" i posvetila je Begzadi Bašagić-Gavrankapetanović, staroj majci, neni svoga oca, a prezentirat će je prostoru u kojem je 1902. godine Begzada napisala dokument - Žalbu caru Franji Josipu I.

U pitanju je porodična kuća Gavrankapetanovića, koja je sagrađena krajem 17. stoljeća, da bi od 1961. godine postala prostor Umjetničke kolonije Počitelj. Kuća je i zvanično zaštićeni spomenik kulture u kompleksu Starog grada Počitelja, i spada u najljepše primjere stambene arhitekture turskog perioda, prenosi faktor.ba. 

#šemsagavrankapetanović #begzadabašagićgavrankapetanović #tradicionalniručnirad #klasičnielementi #slikarica #umjetnost #počitelj #trešnjevanedjelja #ulubih #pisma #austrougarskicar #abdulahsidran #grad-muzej