U Brusa Bezistanu otvorena izložba minijatura "Miradž i stanice putovanja"

Posjetioci izložbe autorica Ayse Taskent i Nicole T. Kancal Ferrari imaju priliku vidjeti 70 replika minijatura koje prikazuju miradž poslanika Muhameda a.s. i svete islamske gradove koji svjedoče ovom putovanju

Autor I.S. - Objavljeno 2017-11-21 16:16:00

U Brusa Bezistanu (Muzej Sarajeva) danas je otvorena izložba minijatura "Miradž i stanice putovanja", organizirana u okviru programa "Selam ya Resullalah" koji se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je organizirana u saradnji sa Institutom "Yunus Emre" u Sarajevu, Udruženjem nezavisne umjetnosti Republike Turske i podršku Ministarstva kulture i turizma te zemlje.

Glavni imam MIZ Sarajevo Ferid ef. Dautović za AA je kazao kako je umjetnost univerzalni jezik.

"Želim naglasiti da je važno da muslimani ovog našeg područja razumiju ovu vrstu islamske umjetnosti u kojoj prepoznajemo muslimanske umjetnike koji su inspirisani Kur’anom, kur’anskim događajima koje je dragi Allah opisao, kao što je miradž, putovanje Muhammeda s.a.v.s iz Mekke u Jerusalem i iz Jerusalema u nebeske sfere", rekao je Dautović.

Dautović je kazao kako umjetnost koja je danas predstavljena na izložbi govori o Poslanikovom putovanju.

"Ovo je posebna umjetnost. Prepoznajem u njoj približavanje tog događaja muslimanima. Umjetnost je jezik koji govori svima podjednako. Iako ne razumijemo jezik naroda kojima ne pripadamo, razumijemo umjetnost", rekao je Dautović.

#miradžistaniceputovanja #muzejsarajeva #brusbezistan #izložba #feridef.dautović