Tusk: Ojačati veze EU i zapadnog Balkana

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkna kao i jačanje veza među samim zemljama regiona.

Autor I.S. - Objavljeno 2018-02-13 17:01:00

Zapadni Balkan bio je jedna od tema u razgovorima Donalda Tuska sa austrijskim kacelarom Sebastijanom Kurcom u Beču.

"Razgovarali smo o samitu EU - zapadni Balkn koji će se u maju održati u Sofiji čiji cilj je jačanje veza, kako sa regionom tako i unutar regiona. To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmjene u obrazovanju i kulturi kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža", poručio je Donald Tusk poslije sastanka sa austrijskim kancelarom.

Predsjednik Evropskog savjeta razgovarao je u Beču sa austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet koji će biti zasnovan na prioritetima EU u sljedećoj dekadi.

Tusk je najavio da će pored bezbjednosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU u sljedećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU, u čemu predsjedsednik Evropskog savjeta vidi i značajnu ulogu zemalja zapadnog Balkna.

Prema njegovim riječima ”Samit ( EU zapadni Balkan u Sofiji) biće značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbjednost i migracije, jer kako je rekao, učešće Zapadnig Balkana, "kao vjekovnog čuvara evropski granica u zaustavaljanju migrantskog talasa u Evropu 2015. godine bilo je značajno”.

#tusk #eu #zapadnibalkan #politika #veze