Tradicionalna uskrsna 'Napretkova' likovna izložba otvorena u Sarajevu (FOTO)

Tradicionalna izložba radova u raznim likovnim tehnikama, koju povodom velikog hrišćanskog blagdana Uskrsa priređuje Udruga likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, otvorena je večeras u Sarajevu, u galeriji crkve Svetog Ante na Bistriku.

Autor E.H. - Objavljeno 2018-03-26 22:03:00

Time su započeli “Napretkovi” uskrsni dani čiji će centralni događaj biti svečani uskrsni koncert u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, najavljen za 10. april.

Večerašnju izložbu je otvorila dopredsjednica “Napretkove” Udruge likovnih umjetnika iz podružnice u Kiseljaku Ivana Ribičić.

Planirano je da ova likovna smotra 2018. traje dvije sedmice, ali se nerijetko dešava da planirani termin bude i produžen.

Nakon Sarajeva, izložba se seli u Kiseljak i “ko zna dokle će još stići”, rekao je na otvorenju član Udruge Miroslav Pilj.

Tradicionalno, ova izložba revijalnog karaktera koju odlikuje veliki broj eksponata, ove godine šezdesetak, donosi nova djela zaljubljenika u likovno stvaralaštvo.

Bez zadanih tema, u raznovrsnim tehnikama, autori daju dio osobnosti u djelima, iz prostranstava umjetničke svijesti, ali i podsvijesti pa i snoviđenja.

– Autori su i ovoga puta pokazali da posjeduju ono što zovemo nesputanom maštom, a njene plodove vješto prenose na platno. Tome valja pridodati i elemente ekspresionističkih iskustava, vidljive ponajprije u konkretnim oblicima i snažnom govoru boje. Nadahnuti snagom imaginacije, svaki od njih kreira autentičan vlastiti svijet oblika koji vibriraju između realnog svijeta i fantazije. Slikajući različite motive, umjetnici nepretenciozno spajaju koncept, bude emocije, pri čemu svaki potez uvjetuje onaj sljedeći, baš kao što je on sam uvjetovan prethodnim, a kao posljedica nastaju iznimno dojmljiva djela koja nas potiču na promišljanje o neophodnosti težnje ka ravnoteži emocija i razuma u svakom od nas – zapisla je predsjednica „Napretkove“ udruge likovnih umjetnika Hiba Mustafić.

Autorski radovi su raznoliki, veliki broj umjetnika opredijelio se motivima i koloritom za povratak prirodi, čovjeku, rečeno je također na otvorenju.

Organizatori vjeruju da će ovogodišnja uskrsna izložba, kao i prethodne koje se tradicionalno priređuju u galeriji crkve Svetog Ante na Bistriku, s razlogom biti uvrštena među kulturne događaje od značaja kako za Udrugu likovnih umjetnika i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ tako i za grad Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu, piše Fena.

#izložba #sarajevo #tradicionalnauskrsna'napretkova'likovnaizložba

Vezani clanci

IZLOZBE

Otvorena izložba FreeDom u Historijs...

Izložba fotografija FreeDom večeras je otvorena u Historijskom muzeju u Sarajevu. 
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-04-12 20:38:00

IZLOZBE

Izložba fotografija Velije Hasanbego...

Izložba fotografija “Lično” autora Velije Hasanbegovića otvorena je u Istočnom Novom Sarajevu, saopćio je CRS.
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-03-26 19:50:00

IZLOZBE

U Historijskom muzeju BiH otvorena i...

Izložba "Svjedočanstvo - Istina ili politika" koja je dio projekta "Svjedočanstvo - istina ili politika: Koncept svjedočanstvo u komemoraciji jugoslav...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-03-06 19:51:00