Sve dok imamo SFK 2000, bh. fudbal će živjeti!

Zamislite samo koliko bi slavlje u gradu bilo da su se Željezničar ili FK Sarajevo plasirali među 32 najbolja tima Evrope. Gorio bi grad, slavilo bi se danima. Ali oni nisu to uspjeli, nisu čak bili ni blizu toga, a sudeći po sadašnjoj situaciji, pitanje je kada će biti.

Autor A.A. - Objavljeno 1970-01-01 01:00:00

Liga prvaka dolazi u Sarajevo. Na Koševu (?!), postoji mogućnost da zaigra Barcelona, Bayern, Lyon, ili neki drugi veliki klub, koji imamo priliku gledati samo na TV-u.
I ne, protivnik im neće biti FK Željezničar, a niti FK Sarajevo. Ligu prvaka u naš grad nam je doveo najbolji ženski fudbalski klub u BiH – SFK 2000.

Bordo dame su u prethodnih nekoliko dana odigrale tri utakmice kvalifikacijskog turnira za Ligu prvaka, a samo prva ekipa u grupi je dobila priliku da se takmiči sa najjačim timovima Evrope.
A loše stanje i loše rezultate u muškom bh. fudbalu, popravile su ove nevjerovatne djevojke, koje su jučer odigrale 2:2 sa prvakinjama Ukrajine, koje su, kako trenerica Samira Hurem kaže, puno kvalitetnije, ali ipak veća volja, želja i borbenost je na kraju presudila i odvela SFK u društvo najboljih klubova Evrope.

Iako su Ukrajinke na poluvrijeme otišle sa rezultatom koji ih vodi u Ligu prvaka (1:0), Sarajke nisu posustajale nijednog trenutka, a trenerica Hurem je odmah pored linije bodrila svoje djevojke, više i jače nego ikada. Jer poznavajući svoju ekipu bila je uvjerena da će one uspjeti. I zaista jesu. I ne samo to, pokazale su kako se od srca i posljednjim atomima snage bori za grb na dresu, kako se ''gine'' za svaku loptu, kako se ide glavom na kopačku. Osvetile su bosanskohercegovački fudbal.

''Osjećaj se ne može opisati, ni mjeriti sa bilo čim u životu, ja sam još u grču i još ne mogu vjerovati da smo prošle. Ali, mi smo ovo zaslužili, jer kroz posljednje tri, četiri godine smo formirali i sastavljali ekipu, koja može ostvariti jedan ovakav uspjeh.
Ne možete vjerovati kako je vrijeme sporo prolazilo, minuta je trajala kao vječnost, a onih posljednjih 30 sekundi, imam osjećaj da još traje.'', kazala je ponosna trenerica Hurem, koja ističe da nakon svih priprema i utakmica, svi su jako umorni, ali da je to onaj slatki, lijepi umor.

U poređenju sa svim muškim sportskim timovima, podrška koju dobijaju ove istinske heroine, zaista je neprimjetna. Tek poneki medij objavi vijest o nekom od njihovih nebrojenih uspjeha. A zaslužile su mnogo, mnogo više od toga. Zamislite samo koliko bi slavlje u gradu bilo da su se Željezničar ili FK Sarajevo plasirali među 32 najbolja tima Evrope. Gorio bi grad, slavilo bi se danima. Ali oni nisu to uspjeli, nisu čak bili ni blizu toga, a sudeći po sadašnjoj situaciji, pitanje je kada će biti.

''Možda sam ipak malo razočarana kako se mediji odnose prema našim uspjesima, ali opet s druge strane, zadovoljna sam, jer ta podrška i medijska propraćenost su sada puno veće, nego je to bio slučaj ikad prije. A nadam se da će tek biti kada budemo igrali utakmicu Lige prvaka, ali ako to bude neki od najboljih evropskih klubova, imam osjećaj da će opet dolaziti ljudi da gledaju jedan Bayern ili Lyon, a ne SFK. No, šta je tu je.'' Istakla je Hurem, dodavši da, iako nemaju veliki broj navijača, sigurno imaju najvatreniju i najsrčaniju podršku, koja je u svakom trenutku njihovog rada uz njih.

Žrijeb za Ligu prvaka bit će održan 1.9. i ko god bio protivnik našim kraljicama, treba da dođemo, podržimo i gledamo SFK, ne Lyon ili Bayern, jer SFK je NAŠ. Ove djevojke su naše i takvu borbenost, složnost i ljepotu fudbala definitivno nećete vidjeti na nekoj od utakmica njihovih muških kolega.
Bh. fudbal je živ i to će biti sve dok imamo njih!

 

#sfk2000