Split destinacija za jedan dan ili za godišnji odmor (FOTO)

Mnogi od Vas već planiraju gdje da provedu svoj godišnji odmor ili vikend. Naša preporuka je Split, grad koji nijdenog posjetioca neće ostaviti ravnodušnim.

Autor E.H. - Objavljeno 2018-02-08 15:58:00

Split je svakako jedan od gradova koje biste trebali posjetiti ove godine. Prijatna klima, ljubazni  mještani, široka gastronomska ponuda, čini ovaj grad veoma privlačnim za turiste. Predstavlja drugi po veličini grad u Hrvatskoj u kojem je smještena luka Lora. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Split ima oko 198 000 stanovnika.

Sama  šetnja po rivi, ispijanje kavice u lokalnim kafićima sa pogledom na more, kao i prijatna klima dovoljan su razlog za izlet ili odmor u najvećem gradu Dalmacije.

Obzirom da u posljednje vrijeme veliki broj turističkih agencija organizuje jednodnevne izlete u ovaj grad, sa polascima iz skoro cijele BiH, ukoliko niste u mogućnosti sebi priuštiti duži odmor u ovom gradu, nemojte propustiti ovu šansu za jednodnevnu posjetu.

Najbolje bi bilo da se prije odlaska informišete o mjestima koja bi Vam mogla biti zanimljiva. Međutom, ni u kojem slučaju, nemojte propustiti da upitate mještane za njihove prijedloge obilaska grada. Oni će  vas uputiti na brojna zanimljiva mjesta, koja ne možete pronaći pretragom po internetu.

Jedna od najzanimljivijih građevina, koja je još 1979. godine upisana na UNESCO-vu listu svjetske baštine u Evropi je Dioklecijanova palata. Gradnja ovog zdanja započeta je oko 295g. a podigao ju je rimski car Dioklecijan koji je u njoj boravio od 305. godine do svoje smrti 316. godine. Ko su bili graditelji i po čijoj ideji je ista sagrađena, nepoznato  je. Unutrašnjost, ali i spoljašnjost nalikuje vojnom logoru. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da su postojala tri ulaza u palatu, takozvana zlatna, srbrna i željezna vrata. U zavistnosti od sloja kojem su građani pripadali, birana su i vrata ulaska. U okviru palata do danas se sačuvao Jupiterov hram, danas poznat kao Dioklecijanov muzej.

Splitska katedrala je posvećena uznesenju Blažene djevice Marije, a u narodu je poznatija kao katedrala svetog Dijme (sv. Duje). Sagrađena je u IV vijeku i najstarija je katedrala na svijetu. Unutrašnjost katedrale je okruglog oblika, a u njoj su smještena dva oltara i propovjedaonica. Zvonik katedrale čija gradnja je trajala 3 vijeka, čini je još raskošnijom.

Ono što Vam Split može ponuditi, a tiče se istorijske prošlosti, sačuvano je u muzejima. Arheološki, Etnografski, muzej grada Splita, Hrvatski pomorski muzej, muzej Hrvatskih arheoloških spomenika, muzej u crkvi svete Frane, te muzej sakralne umjetnosti čine ponudu grada još bogatijom.               

U Splitu je smješten veliki broj galerija koje su otvorene za posjete turista. Grad je pun parkova i zelenila za opuštanje i uživanje u prirodnim blagodetima grada. Veliki je broj suvenirnica i radnji u kojima možete pronaći brojne zanimljive suvenira koji će Vas uvijek podsjećati na vrijeme provedeno uovom turističkom gradu. Bogata je ponuda butika svjetski poznatih brendova, za sve koji ne mogu odoljeti šopingu.

Split je destinacija koju vam preporučujemo, jer Vas sveobuhvatnost turističke ponude ne može ostaviti ravnodušnim.

I.P.

#split #putovanja #godišnjiodmor #hrvatska #destinacije #preporuke

Vezani clanci

PUTOVANJA

OVE STVARI U INOSTRANSTVU NIPOŠTO NE...

Ako planirate da uskoro otputujete u inostranstvo i odmorite se od svakodnevnih obaveza vezanih za posao, porodicu ili školu, valjalo bi da se upoznat...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-02-15 17:40:00

PUTOVANJA

Temperatura od -50 stepeni: Kako izg...

Mnogi tvrde da je Ojmjakon najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Riječ je o selu koje se smjestilo u Jakutskoj, u istočnom dijelu Sibira. Dan u ovom...
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-02-13 13:54:00

PUTOVANJA

Air France na ljeto uvodi liniju Par...

Francuska zrakoplovna kompanija Air France će tijekom ljeta uspostaviti liniju Pariz - Dubrovnik, izvijestili su u utorak iz te kompanije
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-02-06 18:05:00