Španija najavila šta čeka gradonačelnike koji pomognu referendum u Kataloniji

Španski tužitelji naredili su danas krivično procesuiranje katalonskih gradonačelnika koji budu učestvovali u organizaciji referenduma o nezavisnosti, koji je proglašen neustavnim i nezakonitim, javlja AFP

Autor E.H. - Objavljeno 2017-09-13 17:00:00

Oni su zaprijetili da će uhapsiti svakog gradonačelnika koji se ne povinuje odluci ustavnog suda koji je zabranio održavanje referenduma zakazanog na 1. oktobar. Tužitelji su naredili svim gradonačelnicima koji su obećali pomoć u organizaciji da se jave na saslušanje, a ako to ne učine bit će uhapšeni, navodi AFP.

Katalonski pokret za nezavisnost je zatražio od 948 bogatih gradonačelnika u ovom sjeveroistočnom regionu da pomognu u organizaciji, a do sada je 700 čelnika uglavnom manjih općina dalo saglasnost.

No, ova je odluka došla dan nakon što je policiji naređeno da zaplijeni glasačke kutije, glasačke listiće i sve što je spremano za nelegalni referendum. Također, optužnica je podignuta i protiv predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta za zloupotrebu položaja. Prijeti mu kazna zatvora do osam godina.

#španskitužitelji #katalonija #referendum #spanija #gradonačelnici