Solarni krov stiže - jeftiniji od crijepa (VIDEO)

Kompanija Tesla Elona Maska otvorila je prednarudžbine za svoj solarni krov koji koji bi trebalo da košta 21,85 dolara po kvadratnom metru.

Autor E.H. - Objavljeno 2018-04-10 12:59:00

Osnivač i šef kompanije "Tesla" Elon Mask zvanično je saopštio da je kompanija počela da prima narudžbine za najnoviji "Solarni krov" još od aprila na teritoriji SAD.

Kompanija za SAD nudi kalkulator koji u obzir uzima površinu krova, količinu sunca u određenom području te lokalne cijene goriva, tako da kupci mogu unapred izračunati hoće li im se i u kom roku isplatiti instalacija ovog krova. Prema najavama kompanije, ugradnja krova kupcima bi trebalo da počne ovog ljeta, dok je za ostatak svijeta početak prodaje predviđen 2018. godine.

Solarni krov čine fotonaponske ćelije ugrađene u crijepove koji izgledaju kao klasični crijepovi i neprimetno se uklapaju u arhitektonsko rješenje krova. Prilikom predstavljanja ovog projekta prošlog oktobra, Mask je izjavio da je cilj da solarni krovovi budu ljepši od običnih, proizvode električnu energiju, traju duže i imaju bolju izolaciju, prenosi Kucastil.rs

Novi fotonaponski crijep je dizajniran da  zameni manje dopadljive i ogromne tradicionalne solarne panele koji se montiraju na postojeće krovne konstrukcije. Umesto toga, "Tesla Solarni krov" imaće dvostruki zadatak: služiće kao zaštita, što je i primarna funkcija tradicionalnog krova, ali i kao uređaj za proizvodnju električne energije.

Kada je reč o ceni, Mask je još prilikom premijernog predstavljanja projekta najavio da će koštati manje u odnosu na klasičan krov, čak i bez kalkulisanja vrednosti proizvedene električne energije. Tom prilikom Mask je otrkrio da ključ za smanjenje cijene proizvoda leži u tome da crijepovi budu jači i lakši.

Time što će smanjiti težinu crijepa za 80% u odnosu na keramički creijp ili betonske krovne materijale, kao i sastavom creijpa koji je gotovo neuništiv, Tesla će moći da drastično smanji troškove transporta, kao i da trošak loma svede na minimum. Ovo je veoma značajan faktor koji utiče na smanjenje cijene, rekao je Mask i dodao da je Tesla solarni krov od stakla, a da se staklo pravi od pijeska, koji je jeftin.

 

 

#tehnika #solarnicrep #tesla #kompanijatesla #elonmask #enterijer #eksterijer