SLOVO GORČINA: Brojni umjetnici slijevaju se u Stolac

Nakon otvaranja manifestacije u Gradskom parku, u petak, u 20 sati u bašti Gradske kafane svoju monodramu izvest će Zijah Sokolović

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-08-02 10:57:00

Kulturna manifestacija "Slovo Gorčina" biti će održana  u Stocu od 4. do 11. augusta te ugostiti mnoge umjetnike, znanstvenike i ljubitelje pisane riječi.

Subotnji program rezerviran je za obilježavanje 100. godišnjice od rođenja pjesnika Maka Dizdara, kojemu je ova manifestacija i posvećena.


Osim promocije posljednjeg izdanja Kamenog spavača i izložbe "Mak Dizdar prvih 100 godina", koju su priredili Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, na Radimlji će biti upriličen recital Makove poezije u izvedbi glumice Hasije Borić.
 
Nedjeljno jutro posvećeno je još jednom velikom Stočaninu - Aliji Isakoviću.U povodu 85 godina od rođenja i 20 godina od smrti bit će upriličen okrugli stol o njegovom liku i djelu. 
 
U nedjelju će također biti upriličena večer poezije gosta-pjesnika Hadžema Hajdarevića.
 
Ponedjeljak je rezerviran za promociju knjige "Faulkner i Selimović su bili ovdje", autorice Selme Raljević, a pored toga posjetitelji će imati priliku uživati u izložbi slika gosta-slikara Džeke Hodžića. Program u ponedjeljak završava koncertom grupe Divanhana.

U utorak će biti upriličena promocija knjige "Koščice", autorice Amile Kahrović-Posavljaknakon čega slijedi večer poezije pjesnika Gorana Simića.

 
U srijedu će se publici predstaviti zbirka pjesama "Mostarska zbirka", autora Almina Kaplanaa program će završiti koncertom Kablovi – jedini press rock-bend u BiH.
 
 Za četvrtak je planirana izložba "Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti" koju je pripremio Muzej Hercegovine te promocija knjige "Okus šandude", Šefika Rizvanovića.

Program manifestacije završava u petak predstavom "Fatima, nevjesta od boli" mostarskog MTM-a, a manifestacije će biti zatvorena koncertom mostarske grupe Walter Acoustic Orchestar.

#slovogorcina #makdizdar #stolac