Sirova stvarnost o carskom rezu - pa vi mislite da ćete se izvući lakšim porodom!

Carski rez je nekako postao mega popularan - čini se da broj takvih poroda i dalje rapidno raste, a mnoge žene najiskrenije kažu da bi zaista radije rodile tako nego prirodno. Izgleda im lakše i jednostavnije ne proživjeti niti jedan trud, ne popucati, jer hej - ionako vas i na prirodnom porodu najčešće na kraju šivaju.

Autor J.A. - Objavljeno 2016-09-02 17:09:00

Zašto onda odmah ne preskočiti sve to i jednostavno ugovoriti carski rez. Kao da nitko uopće ne razmišlja o kakvoj je to točno operaciji riječ. Ili još gore - kada krene "rat" među mamama pa one koje su rodile prirodno upru prstom u "carice" i sijevnu riječima - "Ti ni ne znaš kako porod boli!" 

Oh - da ne znam - vjerujte mi - nemate pojma kako samo carski rez boli!

Pogotovo nakon što 38 sati proživljavate trudove i agoniju te nakon svega još završite na hitnom carskom rezu zbog toga što vašoj bebi sa svakom kontrakcijom stane kucati to malo srce, Psihička i emocionalna bol koju su proživjele žene u takvim trenucima veća su bol od prirodnog poroda. Vjerujte mi! A da ne govorimo o bili nakon operacije. 

Tu je "misteriju" nedavno pokušala razotkriti friška mama Raye Lee koja je na Facebooku objavila fotke svog ožiljka nakon carskog kako bi mnogim mamama, a posebno budućim mamama, dala do znanja da je carski rez sve samo ne lakši način. 

"Znate li uopće što znači carski rez? Kada vam iz desetak centimetara dugog reza uzvuku vašu bebu, a prije toga su vam izrezali sve slojeve maternice i vaše organe doslovno pomaknuli da ne smetaju, to vjerujte nije način na koji sam zamišljala porod svog sina.", napisala je mama te još dodatno začinila priču iskustvom oporavka. 

"Niste ni svjesni koliko su vašem tijelu potrebni trbušni mišići, a kada imate ovakav rez znajte da se danima nećete moći okrenuti i napraviti gomilu radnji za koju posve nesvjesno koristite svoj abdomen. Kada se samo sjetim svog prvog dana u bolnici. Druge mame koje su rodile prirodno već su se dobrano šetale po bolnici, a ja sam nepomično ležala u krevetu bez mogućnosti da se pomaknem bilo gdje. I kada vam sestre narede da se morate ustati i ići istuširati vi doslovno ne vjerujete da vam itko tako nešto u tom trenutku može narediti. Bol je bila nesnosna, rezanje, probadanje koje ne osjetite samo na rezu već puno, puno dublje. Za jedno obično okretanje da podojite dijete treba vam nekoliko minuta i decilitri znoja od svog tog napora."

Evo vam dokaza da prestanete zamišljati carski rez kao jednostavan način poroda jer tu nema ničeg carskog. To je običan rez, obična operacija i jedan prilično bolan oporavak. 

Ma zapravo, zamislite ovo - idete na neku klasičnu operaciju i unatoč sedmicama očekivanog oporavka kada bi svatko "normalan" oporavak zamišljao ležeći u krevetu i odmarajući, nakon carskog reza vi ste doslovno stjerani u kut jer ste odjednom postali "vlasnik" male bebe koja jednostavno nema razumijevanja za vašu kroničnu bol. 

To vam je carski!

#carskirez