Sirijac grafitima na razrušenim zgradama šalje poruke podrške Palestini

Na ruševinama Idliba mogu se primijetiti grafiti koje je Esmer ranije iscrtao, te na njima poruke poput "Sloboda džamiji Al-Aksa", "Nada", "Uzmite kampove, vratite nam domovinu".

Autor A.P. - Objavljeno 2018-05-30 15:29:00

Esmer (35) živi u mjestu Binnis, nedaleko od Idliba koji je tokom građanskog rata u Siriji skoro pa sravnjen sa zemljom. Kroz grafite koje crta na ruševinama grada, Esmer nastoji prenijeti ono što se dešava u Siriji tokom posljednjih sedam godina.

Osim toga, Esmerovi grafiti često tematiziraju i palestinski otpor.

U razgovoru s novinarom AA, Esmer je opisao jedan od svojih grafita na kome se može vidjeti Palestinac u invalidskim kolicima s pračkom u ruci. Pored njega je nacrtana i zastava koja simbolizuje slobodu sirijskog naroda.

- Ovim grafitom sam želio pokazati sve ono što Palestinci preživljaju posljednjih 70 godina, ali i ono s čim su suočeni moji sunarodnjaci posljednjih sedam godina - kazao je Esmer.

Na ruševinama Idliba mogu se primijetiti grafiti koje je Esmer ranije iscrtao, te na njima poruke poput "Sloboda džamiji Al-Aksa", "Nada", "Uzmite kampove, vratite nam domovinu".

 

#sirija #palestina #esmer #građanskiratusiriji #grafiti #zastava #narodniotpor #socijalniangažman #idliba

Vezani clanci

UMJETNOST

Oskrnavljen tek obnovljeni partizans...

Nažalost, tekst se više ne vidi jer je spomenik potpuno prefarban. Inače, njegovu obnovu nisu svi stanovnici Odžaka dočekali s oduševljenjem nazivajuć...
Autor: A.P. - Objavljeno 2018-06-15 11:46:00

UMJETNOST

I ove godine će biti održan Street A...

Bit će oslikani i dijelovi kod Sjevernog logora, a umjetnik iz Metkovića Koraljko Greben radi jednu instalaciju u OKC Abrašević.
Autor: A.P. - Objavljeno 2018-06-10 14:25:00

UMJETNOST

Izložba “Poezija obojene realnosti“...

“Poezija obojene realnosti“, samostalna je izložba Hibe Mustafić, koju će svi oni koji posjete Pomorski muzej u Orebiću moći pogledati od 6. do 12 jul...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-06-07 19:03:00