Sezona bagrema: Jeste li probali bagremov sok?

Proljeće je, pa bagrema ima napretek.

Autor A.P. - Objavljeno 2018-05-30 11:35:00

Ovaj sok već na prvi gutljaj poziva da želite još. Osim svog opojnog ukusa, sok od bijelog bagrema je pun vitamina C, eteričnih, smole, flavnoskog gligozida, akacin  i vrlo je zdrav.  

Proljeće je, pa bagrema ima napretek. Ovo mirišljavo drvo cvate, pa je izuzetna prilika da probamo ovaj vrhunski sok koji nema nijedan drugi sok. 

Bagremovi cvjetovi su puni nektara, ukusni su i kao sok, čaj, u salatama ili pohovani. 

 Kao i od cvjetova zohve može se praviti sirup, tako ostaju sva ljekovita svojstva ove biljke. 

Sok se pravi os ubranih cvjetova bagrema, a oni se beru dok se još otvaraju jer su tad najbogatiji nutritivnim sastojcima. Takve cvjetove redajte u teglu do vrha. Prokuhajte vodu, ostavite da se ohladi, pa napunite tegle. Zatim u svaku dodajte sok od jednog limuna, poklopite, pa ostavite da odstoji unutar 24 sata. Nakon toga, sok možete već da procijedite i dodajte malo meda tek toliko da sok bude malo jače sladak, jer se prije služenja treba razblažiti s vodom u razmjeri 1:1.  

Od svake tegle dobićete oko pola litre čistog soka, što znači da prilikom miješanja sa vodom dobijate 1 litar soka po tegli. Sok treba piti odmah, a do upotrebe ga čuvajte u frižideru, najviše nekoliko nedelja.

#proljeće #bagrem #bagremovcvijet #nektar #cvat #zohva #sok #sirup #bagremovsok