Sejranović: Očekujem da će promocija knjige "Dnevnik jednog nomada" biti dočekana sa oduševljenjem

Uoči večerašnje promocije knjige „Dnevnik jednog nomada“ Bekima Sejranovića koja će se održat u 19.30 sati u knjižari Buybook razgovarali smo s autorom knjige

Autor E.H. - Objavljeno 2017-10-18 13:19:22

„Ovaj roman je jedini koji je nastao nekako spontano, prvi dio je bio naručen od strane časopisa „Sarajevske Sveske“, mislio sam nastaviti pisati dalje međutim preselio sam se u Zagreb, dobio ponudu od Jutarnjeg lista da pišem jedanput mjesečno kolumne koje su se zvale „čitajući skitajući“. U tome periodu sam dosta putovao promovirao knjige, kad god putujem čitam. Pisao sam o onome šta se dešava prilikom putovanja i o tim knjigama koje sam čitao. Ja sam jedan od onih koji smatra da je sve zapravo autobiografski“ kazao je Sejranović.

"Od večerašnje promocije u Sarajevu očekujem da će proći slično kao i promocija u Zagrebu gdje bilo dosta ljudi pozatih ličnosti, te da se knjiga dobro prodaje, da nešto zaradimo i odem kući sretan“.

“Dnevnik jednog nomada”, istovremeno putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj, nakon VBZ-ovog izdanja u Hrvatskoj, dobiva i bh. izdavača.

Razapet između Skandinavije i Balkana, Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana. Samo ovdje nema glavnog junaka da se iza njega bar malo skrije, tu su samo Bekim i njegovi demoni.

Sejranović je rođen u Brčkom 1972. Studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. u Oslu, gdje je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavenske književnosti. Od 2000. do danas radi kao sudski tumač i književni prevodilac, predaje norveški za strance te piše i objavljuje prozu. Autor je knjige kratkih priča “Fasung”, kao i romana “Nigdje niotkuda”, “Ljepši kraj”, “Sandale”, “Tvoj sin Huckleberry Finn” i “Dnevnik jednog nomada”. Za roman “Nigdje niotkuda” 2009. dobio je Nagradu “Meša Selimović”.

#književnost #promocijaknjige #dnevnikjednognomada #bekimsejranović #pisac #roman #autor #buybook