Saudijska Arabija sljedeća destinacija za odmor

ZA RAZLIKU od Egipta ili Jordana koji se nalaze u susjedstvu, Saudijska Arabija nije poznata po svojoj arheološkoj povijesti, no to bi se moglo promijeniti zahvaljujući internacionalnoj skupini znanstvenika koja je u ožujku pokrenula najveće arheološko istraživanje dosad u toj državi, prenosi CNN.

Autor E.Ć - Objavljeno 2018-06-27 10:33:00

Rođenje saudijskog turizma

Amr Al Madani, direktor Kraljevske komisije za Al-Ula okrug, koja je uspostavljena prošlog srpnja kako bi se unaprijedio razvoj istraživanja, nada se da će regija svoje prve posjetitelje moći primiti za četiri godine i da će do 2035. godine, nakon što projekt bude završen, godišnje dolaziti oko 1,5 milijuna turista.

Dosad su gotovo svi inozemni posjetitelji u Saudijskoj Arabiji bili poslovno ili religijski motivirani, no vlada napominje kako želi otvoriti državu i za ostale oblike turizma, što je dio njihove ekonomske reforme kreirane u sklopu plana Vision 2030, koji za svrhu ima ukidanje ovisnosti države o izvozu nafte.

Raznolikost ponude

Pored Al-Ula regije, Saudijska Arabija razvija i niz odmarališta uzduž obale Crvenog mora i zabavni park u Riyadhu. Potencijalno najzanimljivija destinacija je Mada'in Salih, gdje se nalazi kolekcija od 111 spektakularnih grobnica usječenih u stijene, a sama lokacija je na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine. Mada'in Salih izgradili su Nabateanaci, civilizacija koja je izgradila mnogo poznatiji grad u Petri u Jordanu.

Dok jedna skupina znanstvenika istražuje zaleđe regije Al-Ula, druga se skupina fokusirala na istoimenu dolinu Al-Ula, područje od 2890 četvornih kilometara, okruženu planinama koje se izdižu 300 metara iznad nje s obje strane.

Razvoj doline Al-Ula

Rane nastambe razvijale su se zahvaljujući trgovcima koji su prolazili kroz njih i prevozili tamjan i drago kamenje. Prvi veliki grad tog područja, Dedan, sada zvan Al-Khuraybah, osnovan je tijekom prvog tisućljeća prije Krista.

Dobro utabane staze povezivale su različite oaze ovog područja. "Oaze su bile iznimno važne jer su pružale vodu ljudima i životinjama", tvrdi Rebecca Foote, američka arheologinja s londonskom adresom koju je komisija zadužila za uspostavljanje odjela za arheološku i kulturnu baštinu. Foote dodaje kako su deve, koje dobro podnose tek povremeni unos vode u tijelo, omogućavale trgovanje na daljinu.

Značaj cesta smanjio se nakon što se ustanovio siguran put za plovidbu Crvenim morem. Dolina je nekoliko stotina godina mirovala, no onda se život ponovno vratio u nju kada je osnovan islam na Bliskom istoku. "Meka i Medina postale su onda središte religije i odredište mnogih hodočašća", navodi Foote.  

Moderni pristup istraživanju

Jamie Quartermaine, vodeći istraživač u glavnom području regije, pionir je u primjeni suvremene tehnologije u arheologiji. "Količina rada koju ovdje obavljamo ne bi bila moguća u prošlosti uz konvencionalne metode istraživanja", smatra Quartermaine.

Proces započinje letom u laganom zrakoplovu opremljenom skenerom i kamerom. "Iz zraka snimamo vrlo detaljne fotografije visoke rezolucije. Kamera može snimiti objekte veličine deset centimetara s visine od otprilike 1500 metara", dodaje Quartermanine. Nakon toga se proizvodi trodimenzionalna karta snimljenog reljefa.

Nakon što pronađe potencijalno zanimljiva područja, Quartermaine ih snima dronovima opremljenim moćnim kamerama, a potom tim ide pješice do lokacija kako bi ih detaljno istražili.

Značaj otkrića

Neki od crteža u kamenu stariji su čak i od pisane riječi. "Crteži žirafa i nojeva potječu iz razdoblja od oko 6000 godina prije Krista, kada su te životinjske vrste još živjele ovdje", napominje Quartermaine.

Razina očuvanosti tih nalazišta je impresivna upravo zato što u pustinji nije dolazilo do erozije vodom, a zbog velike količine kamenja koje je ležalo uokolo, nastambe se nisu više koristile za druge svrhe.

Osobito veliko iznenađenje za znanstvenike predstavljaju pronađene grobnice s trokutastim strukturama usmjerenima prema kamenim putokazima. David Kennedy, jedan od istraživača, vjeruje da se ovakvo što može pronaći samo u Al-Uli, ali također dodaje da znanstvenici još uvijek ne razumiju značaj tih oblika.

Najzagonetnija iskopina su "vrata", kamene strukture koje se sastoje od kratkih, širokih zidova povezanih dugim paralelnim zidovima. Neki su dugački oko 200 metara, a na drugim mjestima u Saudijskoj Arabiji pronađeni su čak i duži primjerci. "Nisam nikad u životu vidio ništa slično. Nigdje nema mjesta za ulaz i još uvijek ne znamo točno za što su ova navodna vrata bila korištena", dodaje Kennedy.

Prilika za uspjeh

Ako Saudijska Arabija uspije riješiti posljednji izazov i svoje konzervativno islamsko stanovništvo prilagoditi dolasku novih promjena koje bi mogle doći zajedno s internacionalnim turistima, istraživači smatraju da bi plan za razvoj Saudijske Arabije kao turističke regije mogao uspjeti.

Druga moguća prepreka ostvarenju te ideje je percepcija Bliskog istoka kao opasnog i nestabilnog mjesta za posjetitelje sa Zapada, no istraživači napominju kako je jedinstvenost ovih otkrića dovoljno jaka motivacija da privuče popriličan broj turista u zemlju, piše CNN.

#saudijskaarabija #vacation #odmor