"Sarajevska zima": Raznovrstan program povodom današnjeg otvaranja

Povodom današnjeg otvaranja 34. izdanja Festivala "Sarajevska zima", Ibrahim Spahić izjavio je da je "Sarajevska zima duša Sarajeva"

Autor I.S. - Objavljeno 2018-02-07 10:55:00

Sarajevska zima ove godine održava se pod motom "Drugo lice svijeta" i posvećena je evropskoj i svjetskoj baštini i budućnosti. Pokrovitelji su bosanskohercegovačke institucije, UNESCO i Savjet Evrope.

Počasni gost Festivala je Republika Bugarska, a specijalni gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. do 2020. /Južna Koreja, Japan i Kina.

Za ceremoniju otvaranja koja će biti održana na Pozorišnom trgu najavljen je performans mladih umjetnika u olimpijskim krugovima. Nakon podizanja zastave Sarajevske zime najavljen je i koncert Gardijskog orkestra Bugarske "Susret kultura - Od brassa do jazza“, posvećen predsjedavanju Bugarske Vijećem Evropske unije i svečanom otvaranju 34. međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Nakon ceremonije ispred Narodnog pozorišta slijedi i svečana ceremonija otvaranja 34. međunarodnog festivala Sarajevska Zima. U okviru ove ceremonije biti će upriličeno intoniranje himni BiH, Republike Bugarske i EU, te obraćanje u ime domaćina i počasnog gosta, Republike Bugarske.

Ceremoniji otvaranja prethode raznoliki programi. Tako će danas u Vijećnici biti otvorena izložba fotografija grada domaćina Zimskih olimpijskih igara 2018., Pyeongchanga, u Galeriji Roman Petrović bit će izloženo osam plakata Japanske kaligrafije, dok će na istom mjestu biti organizirana i radionica pod nazivom "Drugo lice svijeta, baština i budućnost Evrope", prenosi Fena.

U Collegium Artisticumu će se predstaviti umjetnička trupa Nine Dragon Heads iz Južne Koreje, a u Pozorištu mladih bit će izveden program u saradnji sa JU Djeca Sarajeva i tad će Pozorište mladih, kako je najavio direktor Festivala Ibrahim Spahić, postati veliko obdanište.

#sarajevskazima #ibrahimspahić #festival #kultura #pozorišnitrg #collegiumartisticum #sarajevo #februar #drugolicesvijeta #bh.institucije #unesco #savjetevrope #republikabugarska