Sarajevska predstava "Divlje meso" oduševila Beograđane

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) omogućio je gostovanje predstave Narodnog pozorišta Sarajevo "Divlje meso” u Beogradu. Predstava je izvedena sinoć, u četvrtak, 21. decembra, na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-12-22 11:21:00

Ansambl Narodnog pozorišta iz Sarajeva predstavio je beogradskoj publici "Divlje meso”, predstavu urađenu prema tekstu Gorana Stefanovskog u režiji Dine Mustafića. Prema riječima režisera Mustafića ova drama, iako "klasik" južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije izgubila ništa od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović zahvalio se pozorištima iz Sarajeva i Beograda na spremnosti da sarađuju i razmjenjuju iskustva na zadovoljsvo publike.

“Ova godina je bila izuzetno važna za celi region. Mi u Savetu se bavimo najviše ekonomskim pitanjima i problematikom kako region što prije i što više približiti standardima Evropske unije, pokrenuti napredak. Kultura i umetnost su, iako neodvojiv i veoma bitan deo društvenog razvoja, na žalost često nepravedno zapostavljeni. Iskustva su nam pokazala da upravo umetnost i kultura grade najčvršće mostove među ljudima, univerzalnim jezikom i konstantnim preispitivanjem vrednosti u društvu. Zbog toga Savet, kada je god to moguće, rado podržava spremnost na saradnju umetnika i kulturnih radnika u regionu.”  

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović zahvalila se u prvom redu Savjetu za regionalnu saradnju, koje je omogućilo ovo gostovanje, kao i jugoslovenskom dramskom pozorištu iz Beograda na gostoprimstvu.

„Pozorišna scena je dom iluzije, koje našoj publici pruža nadu u bolje sutra. Potpuno smo svjesni značaja i uloge pozorišta u ovim vremenima turbulentne i užurbane svakodnevice. Kao nikada do sad, pozorište mora snažno da progovori o nekim kontaktima čovjeka kako sa svojim unutrašnjim svijetom tako i sa okolinom. Naša predstava „Divlje meso“ iako bazirana na 30-ak godina starom tekstu, aktuelizira upravo neka od ovih pitanja i zadovoljstvo nam je imati priliku našu interpretaciju podijeliti s beogradskom publikom.“

Tematsko-idejni okvir “Divljeg mesa” ili "drame vijeka", kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom "novog poretka".

U predstavi igraju: Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Vesna Mašić, Branko Ličen, Ejla Bavčić - Tarakčija, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Riad Ljutović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Džana Pinjo, Dina Mušanović, Raisa Bužimkić i Amar Selimović.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) omogućio je gostovanje predstave Narodnog pozorišta Sarajevo "Divlje meso” u Beogradu. Riječ je o regionalnoj organizaciji koja radi na unaprijeđenju saradnje unutar jugoistočne Evrope u cilju evropskih i evroatlanskih integracija regiona. U sklopu svojih aktivnosti Savjet je do sad podržao mnoge kulturne projekte od kojih u oblasti scenske umjetnosti izdvajamo: gostovanje pozorišta Boško Buha iz Beograda s predstavom “Gospođa ministarka” u Narodnom pozorištu Sarajevo; gostovanje dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo s predstavom “Balkanski špijun u Sarajevu” u Zvezdara teatru u Beogradu; gostovanje hit predstave poznatog bosanskohercegovačkog glumca, pisca i režisera Zijaha Sokolovića “Glumac je ...glumac…je glumac” u Prištini; te dva izvođenja predstave “Romeo i Julija”, Radionice integracije iz Beograda u Quendra Multimedia iz Prištine, u Sarajevu i Tirani.

#divljemeso #odusevilapubliku #beograd #jugoslovenskodramskopozorište #dinomustafić