Sarajevo: Otvoren festival književnosti “Bookstan”

Program Trećeg internacionalnog festivala književnosti “Bookstan” počeo je danas u Sarajevu nastupom Olje Runjić, Tanje Stupar Trifunović i i Mustafe Zvizdića. Sa njima je, u bašti knjižare “Buybook”, razgovarao Ahmed Burić.

Autor J.A. - Objavljeno 2018-07-04 16:02:00

Tanja Stupar Trifunović i Mustafa Zvizdić su autori iz BiH. Autorica Olja Runjić za sebe kaže da živi na dvije adrese (između Beča i Sarajeva), a skupove ove vrste smatra prilikom za susret sa kolegama, čitateljima i ponajviše za ponovni dolazak u Sarajevo.

U današnjem susretu s publikom Olja Runjić predstavila se knjigom “Lancunom preko glave” i šta se to dešava “sa nama kad nestane onaj poznati svijet kojeg smo dotad poznavali, u kojem smo živjeli”.

“Kad nestane domovina, kad izgubiš roditelje, prijatelje…. To je moj pokušaj detektiranja, pa rekonstruiranja ličnih, a možda i kolektivnih strahova”, rekla je novinarima prije početka festivalskog programa.

Nova knjiga poezije Tanje Stupar Trifunović nazvana je “Razmnožavanje domaćih životinja”. Autorica kaže da se knjiga tematski naslanja na sve ono o čemu poezija zapravo i govori (životu, smrti, ljubavi), ali sadrži i refleksije na suvremeni život, svijet i stvarnost kakva ona zaista i jeste.

Stupar Trifunović smatra da je zainteresiranost publike i medija dokaz značaja festivala “Bookstan”, a za pisce i izdavače važan je između ostalog zbog prilike za susrete.

“Ovaj festival je čini se baš i sadržajan. Nadam se da ćemo imati snage ispratiti što više programa, uživati u književnosti”, naglasila je.

Internacionalni festival književnosti “Bookstan” održava se u Sarajevu od 4. do 7. jula, a i ove godine nudi zanimljiv program i raznolik sadržaj. Centralna tema ovogodišnjeg festivalskog izdanja su “Borders and Boundaries/Granice i ograničenja”, u kontekstu preispitivanja i prevazilaženja.

Po tradiciji “Bookstan” program otvara se promocijom regionalnog i bh. autorstva i izdavaštva, a nastavlja promocijom međunarodnih autora. Svečano otvaranje Festivala planirano je za večeras na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo.

#bookstan #festival #književnost #sarajevo #otvaranje