S trećom generacijom četverovratnog coupea otkriven izgled svih budućih modela proizvođača iz Stuttgarta

Treća generacija Mercedes-Benz coupea CLS-a s četvorim vratima premijerno je predstavljena na ovogodišnjem salonu automobila u Los Angelesu, a na tržište stiže tijekom ožujka 2018. godine

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-12-06 13:15:00

Međutim, novi CLS kojim je začet poprilično popularni segment četverovratnih coupea bitan je i zbog činjenice da je s njim otkriven izgled svih budućih Mercedesovih modela, piše Slobodna Dalmacija.

Novi zaštitni znak proizvođača s trokrakom zvijezdom je sprijeda lagano povijena maska hladnjaka i dvostruka diodna prednja svjetla u obliku slova L, a straga dvostruka svjetla koja ulaze duboko u poklopac prtljažnika. Samo da podsjetimo Mercedes-Benz je 2003. s modelom CLS prvi put objedinio eleganciju i dinamičnost coupea s udobnošću i funkcionalnošću limuzine.

Novi CLS koristi platformu E-klase te je za pretpostaviti da je blago narastao s dosadašnjih 494 centimetra duljine, 188 cm širine i 142 cm visine. Jedno je sigurno, a to je da mu je međuosovinski razmak produljen za 61 milimetar čime se dobilo na dužini stražnjih vrata i lakšem pristupu stražnjim sjedalima koja izgledaju gotovo isto kao i prednja.
Mercedes-Benz CLS
Istodobno vanjski rubovi i linije su značajno smanjeni, dok je aerodinamičnost povećana na još veću razinu s koeficijentom od 0,26 cd. Treća generacija CLS-a pršti sportskim duhom uz besprijekornu eleganciju.

Unutrašnjost novog coupea s četvorim vratima gotovo pa da je preslikana iz E-klase. Valovite linije dizajna interijera idu od prednjih do stražnjih vrata, preko šest otvora za ventilaciju i touchpada na mjestu ručice mjenjača do dvostrukog informacijsko-zabavnog zaslona dijagonale čak 62,4 centimetra.

Jedino je višenamjenski i trokraki upravljač s prekidačima za tempomat i telefon preuzet iz S-klase. Kada je potrebno, nasloni sjedala mogu se preklopiti u omjeru 40/20/40 čime se obujam prtljažnika proširuje na prostranih 520 litara.

CLS je opremljen najnovijom generacijom sustava za pomoć pri vožnji, s podrškom za vozača koja se temelji na odabranoj ruti, putem paketa opreme za pomoć pri vožnji “Drive Assistance Package”.

Sustav za pomoć u vožnji u osnovnoj opremi sadrži aktivni sustav za pomoć pri kočenju, sustav za zadržavanje u prometnom traku, sustav za zadržavanje pažnje vozača Attention Assist, sustav za pomoć pri regulaciji brzine i sustav za zaštitu putnika PRE-SAFE®.

Novost u osnovnom paketu opreme je i sustav PRE-SAFE® Sound (koji priprema ljudski sluh na očekivanu buku kada postoji opasnost od sudara).

Dodatni paket opreme za pomoć pri vožnji Driving Assistance Package sadrži sustav aktivne regulacije sigurnosnog razmaka DISTRONIC, sustav za aktivnu pomoć pri upravljanju, sustav za aktivnu regulaciju brzine, sustav aktivne pomoći pri kočenju s funkcijom regulacije pri kretanju unatrag, sustav za aktivno otkrivanje mrtvog kuta, sustav za aktivno zadržavanje u prometnom traku i sustav PRE‑SAFE® PLUS.

Prilikom dolaska na tržište u ponudi će biti tri motora sa šest cilindara. Osnovni je 2.9-litreni CLS 350d 4MATIC sa 286 KS i 600 Nm okretnog momenta s prosječnom potrošnjom od 5,6 l/100 km. Snažniji, ali istog obujma je CLS 400d 4MATIC od 340 KS i 700 Nm okretnog momenta s istom prosječnom potrošnjom.

Najsnažniji benzinac je 3.0-litreni CLS 450 4MATIC s 367 KS i okretnim momentom od 500 Nm koji uz pomoć EQ Boosta u kraćem razdoblju dobiva dodatna 22 “konja” i 250 Nm okretnog momenta. Svi agregati su upareni s 9-stupanjskim automatskim mjenjačem (9G-Tronic) i pogonom 4x4 (4MATIC).

#mercedes-benzcoupeacls #trecageneracija #model #eklasa