Rekord: Turske serije u 2015. donijele zaradu od 250 miliona dolara

Turske serije hit su u brojnim zemljama svijeta, a kolika je ekspanzija turske kinematografije u posljednjih nekoliko godina pokazuje podatak da je Turska od izvoza u ovom sektoru u prošloj godini zaradila 250 miliona dolara, piše Anadolu Agency.

Autor A. T. - Objavljeno 2016-01-13 13:39:00

“Hiljadu i jedna noć”, “Ezel”, “Kad lišće pada”, “Kako vrijeme prolazi”, “Sulejman Veličanstveni”, “Strasti Orijenta”, samu su neki od naslova turskih televizijskih serija koji su osvojili milione gledalaca u zemljama Balkana, Bliskog Istoka, pa i Latinske Amerike.

Podaci pokazuju da je Turska u 2014. godini ostvarila izvoz serija u vrijednosti od 200 miliona dolara, a ta brojka u 2015. godini bila je čak za 25 posto veća, odnosno 250 miliona dolara. Očekivanja su da će izvoz u ovoj godini dostići 300 miliona dolara.

Besir Tatli, generalni direktor Calinos Holdinga, koji se bavi prodajom turskih televizijskih serija u inostranstvu, za AA je kazao kako se u Turskoj na godišnjem nivou snima 70 serija.

Dodaje kako blizu 40 njih bivaju "žrtve" pada rejtinga te prestaju sa emitovanjem, no među ostalih 30-ak serija koje su gledane na teritoriji Turske, 10 do 15 uspije se probiti na internacionano tržište, odnosno inostrane televizije.

“U prošloj godini ostvarena je dobit 250 miliona dolara i smatramo do će se ova brojka u ovoj godini popeti sa na rekordnih 300 miliona”, rekao je Tatli.

Govoreći o problemima u turskoj kinematografiji, Tatli je kazao kako je trenutno najveći problem nedostatak novih scenarija. Prema njegovim riječima, scenaristi i producenti imaju probleme u pronalasku novih tema, tako da je u zadnje vrijeme popularna i adaptacija tema ranije rađenih u inostranstvu. Tatli naglašava kako to ipak nije pravi put, te da se turska kinematorgafija mora vratiti, kako je kazao, “pravim i kvalitetnim turskim dramama”, koje su na vrlo kvalitetan način opisivale porodicu i ljudske odnose.

Pored zemalja Balkana i zemalja turskog govornog područja, turske serije prikazivane su na televizijama u zemljama od Austrije, Bugarske, preko Agrentine, Brazila, Meksika, Iraka, Irana, Indonezije, Malezije, pa do Kine, Tajvana, Tajlanda, te brojnim drugim.

#turskeserije #zarada

Vezani clanci

SERIJE

Stiže posebno izdanje kultne serije...

Jedna od najpopularnijih TV serija “Seks i grad” ove godine slavi 20. rođendan.
Autor: E.H. - Objavljeno 2018-06-20 12:32:00

SERIJE

Producent nakon 30 godina otkrio zaš...

Jedan od producenata Simpsona otkrio je odgovore na neke od najvećih misterija showa – uključujući onaj zašto je porodica žuta te zbog čega stanuje ba...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-06-16 08:50:00

SERIJE

Znate li kojih deset serija ima najb...

Bliži nam se vikend, a počinje i doba godišnjih odmora - vrijeme koje će mnogi iskoristiti za 'binge-watching' TV serija.
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-06-13 20:46:00