"Refugee Song" je nova pjesma benda Kultur Shock

Družina Kultur Shock sastavljena od ljudi različitih kultura, predvođena harizmatičnim Sarajlijom Srđanom Ginom Jevđevićem, još jednom upire prstom u društvene probleme sa novim singlom "Refugee Song", koji je ujedno najavljuje i njihov 11. album

Autor I.S. - Objavljeno 2018-02-08 20:38:00

"Refugee Song govori o besmislenosti svrstavanja svijeta na prvi, drugi i treći. Niko od nas ne odlučuje o tome gdje će da se rodi i u kakvoj će porodici odrasti, te šta će se dogoditi tokom njegovog života, da će ga možda natjerati da potraži dom negdje drugo. Prepustiti potpunoj slučajnost, kao što je rođenje i okolnosti u kojima se čovjek nađe, vrednovanje ljudskih bića je ne samo neinteligentno nego i protuprirodno i besmisleno. Niko ne ide iz svoga doma u drugi svijet iz čiste obijesti ili zbog toga što mu je dosadno. Rijetki odlaze u potragu za svojim snovima, a ogromna većina da bi jednostavno preživjeli ili zato što se nalaze u životnoj opasnosti", govori Srđan. U pjesmi se govori i o problemu tzv. ljevice, koja je nekad i saučesnik u zločinu koji prouzrokuje desna orijentacija.

"Nisu direktno veći problem, teško je biti veći problem od fašista, ali njihova narcisoidnost, neiskrenost u izražavanju brige za druge i nipodaštavanje svega što njih direktno ne zanima i u čemu nemaju svoj pomodarski interes ih može vrlo brzo toliko otuđiti od naroda. A onda, kako se to ponovilo par puta kroz historiju, u tom momentu fašisti jedva čekaju da narodu pruže svoju ruku i 'spas kroz nacionalizam i mržnju'. Zbog toga, hipsteri i 'krema' ljevice imaju strašnu historijsku odgovornost. Nažalost, znam da su pravo moderni, al ne vjerujem da su dovoljno pametni da to skontaju i na sekund prestanu da misle o sebi, te da shvate u kakva su nas govna uvalili. Nije ovo zajebancija ljudi. Svijet ode u onu stvar jer ste vi predobri i 'too cool' za narod", dodao je Jevđević.

Videospot je režirao Dima Levenchuk, režiser iz Seattlea, koji je radio i spot za pjesmu "Sloboda" sa Edom Maajkom. 

"Refugee Song" je jedna od dvije pjesme iz EP-a pod nazivom "Drama" koja treba napraviti uvertiru u njihov novi album. Uskoro će izaći i drugi dio "Drame" pod nazivom "Miracula Fantastica".

Kultur Shock se ne pojavljuje kad nema šta da kaže, te nikad ne sviraju "reda radi". Na ljeto kreću na novu svjetsku turneju, a do tada će svoje vjerne fanove širom svijeta počastiti sa nekoliko novih pjesama, prije izlaska samog albuma.

#refugeesong #kulturshock #muzika #pjesma #album