Radnici Željezare Zenica blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17

Radnici Željezare Zenica blokirali su magistralni put M-17 kao upozorenje vladi Federacije Bosne i Hercegovine na svoj krajnje nezavidan položaj, tražeći da se riješe njihovi problemi koji se odnose na neisplaćene plate, te rješavanja statusa nekadašnjeg zeničkog giganta, javlja Anadolu Agency (AA).

Autor E.H. - Objavljeno 2018-01-09 12:01:00

Više desetina radnika je nakon jučerašnjeg protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu odlučilo blokirati magistralni put M-17 tražeći da im se obrati federalni premijer Fadil Novalić kako bi riješili svoje probleme.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica rekao je kako su radnici jučer čekali razgovor sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi riješili svoje probleme, ali se to nije desilo.

“Nažalost ovo je radikalna mjera koju smo jučer najavili pred Federalnom vladom, jer je premijer Novalić rekao da će nas primiti, ali nakon sat vremena nam je rečeno da on nije u zgradi. Mi smo ostali na ceesti, ostavili smo pismo i rekli smo da ćemo pribjeći radikalnim mjerama jer nemamo druge. Pozivam premijera i resornog ministra da dođu u Zenicu, da riješimo problem i da ne blokiramo put jer ćemo tako oštetiti samo privrednike i građane koji nisu krivi za ovo naše stanje”, naveo je Halilović.

Istakao je da Željezara Zenica ima 340 uposlenika, te da su na dogovorima 26. decembra prošle godine trebali potpisati ugovor sa Arcelor Mittalom da vrše usluge ishrane i iznajmljivanja skela, ali to nije urađeno.

“Umjesto toga su 28. decembra dvije privatne firme ušle u Mittal i potpisale ugovor o pružanju usluga ishrane, a nama je Federalna vlada obećala da ćemo mi to raditi. Neka to vrate, ili neka nas pošalju na biro, isplate nam plate i otpremnine i neka nam uvežu staž. Mi nismo primili već 12,5 plata i to je jedan od naših zahtjeva”, rekao je Halilović.

Radnici Željezare blokirali su M-17 kod blatuške petlje na ulazu u Zenicu, a pripadnici MUP-a ZDK-a su na samoj petlji postavili i kordon koji su radnici probili te izašli na magistralni put.

Blokada će trajati između sat i sat i po, nakon čega su radnici najavili odlazak, ali su najavili blokadu puta svaki naredni dan dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

#protesti #Željezarazenica

Vezani clanci

BIH

Lukač odbacio Mektićeve tvrdnje o "d...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač odbacio je danas kao apsolutnu laž tvrdnju ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-07-21 15:13:00

BIH

Gdje su pare: Ko je spiskao 6,5 mili...

Prema njegovom proračunu, od 2009. godine, Bosna i Hercegovina je prikupila više od 6,4 milijarde konvertibilnih maraka samo po ovom osnovu
Autor: R. Be. - Objavljeno 2018-07-21 13:31:00

BIH

Oni su Antibombni tim Granične polic...

Riječ je o timu koji u Sarajevu broji 11 dobro obučenih policajaca
Autor: R. Be. - Objavljeno 2018-07-21 12:00:00