Prosjačenje: Preživljavanje ili unosan biznis

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, tokom ljetne i zimske turističke sezone osim turistima iz cijelog svijeta postane i posebno zanimljiv prosjacima, koji preplave sarajevske ulice.

Autor I.S. - Objavljeno 2017-07-09 14:38:00

I dok mali dio njih na taj način preživljava, drugi su od prošnje napravili unosan biznis. 

Ukoliko ste barem jednom prošetali Ferhadijom i Baščaršijom mogli ste sresti mladog momka, poznatog kao Dunge Lange. Osim njega, prosjačenjem se bave i njegova majka te braća. 

Uglavnom, građane mole za pomoć kako bi prikupili novac za hranu i lijekove. Mnogi građani i turisti im svakodnevno daju novac, budući da su vrlo uvjerljivi. 

Ponekad znaju biti veoma uporni i napadni, naročito prema turistima.

Radnik kafića na Baščaršiji ih skoro svakodnevno tjera jer se ponašaju krajnje nekulturno. "Jedan dan mi je došla grupa turista, Arapi, a on im je prišao, tražio novac i počeo podrigivati. Zaista, to je pogubno za naš ugled." 

Po zakonu, prosjačenje je prekršaj. Novčane kazne koje se rijetko naplate kreću se od 150 do 600 eura. Ove godine kažnjeno je 1.099, prošle 1.701 a pretprošle preko 2.500 osoba.

Iako je prošjačenje prekršaj, MUP Kantona Sarajevo nema zakonom predviđenu mogućnost da skloni prosjake sa ulica.

Iz MUP KS kažu da ne mogu riješiti ovaj problem sve dok građani i turisti darežljivo reaguju na ispruženu ruku na ulici.

"Ono što možemo po zakonu je da takvu osobu privedemo u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta i zadržimo je najduže do 12 sati. Drugih mogućnosti kada su u pitanju punoljetne osobe nemamo. Sarajevo je veoma poželjna turistička destinacija. Imamo turističku sezonu koja traje gotovo cijele godine, a prosjaci su ti koji obaraju i ruše ugled i imidž grada" kaže Irfan Nefić iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Prosjaci na glavnoj sarajevskoj šetnici dnevno zarade između 250 i 400 KM, a da je tako potvrđuje i video u kojem Dunga Lange kaže "Recesija?" "Kako kome" držeći veliku svotu novca u rukama.

 

 

 

#sarajevo #bih #prosjaci #prosjačenje #biznis