Promovisana knjiga o Fikretu Aliću - logorašu sa žice

Knjiga, čija je promocija održana danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, je biografskog karaktera i u njenim koricama je opisan jedan dio života Fikreta Alića - čovjeka iza žice logora Trnopolje

Autor I.S. - Objavljeno 2017-12-12 13:33:00

Želio bih da ovo ne bude knjiga mržnje, nego da bude knjiga koju će čitati naša omladina i buduće generacije, poručio je Fikret Alić, poznatiji kao "logoraš sa žice" na promociji knjige “Čovjek i fotografija” autorice Admire Fazlić, javlja Anadolu Agency (AA).

Knjiga, čija promocija je održana danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, je biografskog karaktera i u njenim koricama je opisan jedan dio života Fikreta Alića - čovjeka iza žice logora Trnopolje.

Čovjek čije fotografije su obišle svijet u ljeto 1992. godine i ponajviše podsjetile na žrtve Holokausta iz Drugog svjetskog rata, kao i činjenicu da se slična strahote dešavaju i u Bosni i Hercegovini na pragu 21. stoljeća, preživio je zloglasne logore Keraterm i Trnopolje, dva koncentraciona logora na području prijedorske opštine kroz koje su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša.

Alić je podsjetio da su Admira i on prije tri godine odlučili da pišu ovu knjigu.

"Želio bih da ovo ne bude knjiga mržnje nego knjiga koju će čitati naša omladina, buduće generacije, novinari i studenti. Da znaju da ovaj rat nije nikome trebao. Kada budu čitali knjigu da znaju da je ovo sve moglo proći bez mržnje i ratova", ispričao je Alić za AA.

Poručio je da "ne mrzi sve ljude, nego samo ratne zločince".

"Želio bih da vi, mladu ljudi prenesete budućim generacijama da ima mjesta za sve koji hoće da ovdje žive. U knjizi nije napisano sve, svaki dan, ali napisano je ono najznačajnije što sam proživio u logorima Keraterm i Trnopolje", kazao je Alić.

#fikretalić #logor #trnopolje #keraterm #knjiga #čovjekifotografija #promocija