FAREX - sarajevska firma specijalizirana za autoelektriku

Iako je sve manje zanatlija i mladi sve rjeđe se odlučuju opredijeliti za to, Fahrudin je siguran da će zanatstvo uvijek postojati, a zanatlije će uvijek biti potrebne i tražene. Pogotovo u poslu kojim se on bavi, jer nova auta izlaze, skoro svaki dan, a svako novo ima sve više elektronike, koja, željeli mi to ili ne, s vremenom će se kvariti

Autor A.A. - Objavljeno 2016-08-01 11:09:00

Iako živimo u vremenu kada većina želi imati diplome poznatih i priznatih fakulteta, trebamo znati da postoji ono što sigurno nikad neće izumrijeti i uvijek će se tražiti osoba više. Zanat i zanatlije. Jer kad budemo imali problema sa strujom, trebat će nam električar, kad budemo trebali recimo namještaj, trebat će nam stolar. Ili možda kad nam se pokvari elektrika u autu, trebat će nam autoelektričar. A tada nam diplome sa poznatih i priznatih fakulteta neće ništa značiti, jer će nam biti potreban zanatlija.

Glavni akter ove priče, Fahrudin Smailović, možda nije oduvijek želio da se bavi ovim poslom, ali kako kaže, sticajem okolnosti je prije 15-ak godina otvorio zanatsku radnju, koja je radila dovoljno dobro da je odlučio da je registruje kao d.o.o.

‘’Prije 10 do 12 godina sticajem okolnosti odlučio sam otvoriti zanatsku radnju i baviti se autoelektrikom, iako je posao, kao i svaki drugi težak na svoj način, ali volim ovo što radim, tako mi to nije predstavljalo problem.'', kazao je Fahrudin, te nam ukratko objasnio čime se zapravo bavi njegova firma:

‘’Zapravo mi se bavimo svime što je vezano za autoelektriku, te prodaju autoelektro dijelova. Tu spadaju alternatori, alnaseri, agregati, kao i rezervni dijelovi za agregate. Također, kod nas u prodavnici možete naći i grijače, nosače, rotore, statore, ali i sve dijelove za auta.’’

S obzirom na to da u današnje vrijeme skoro svi posjeduju automobil, Fahrudin kaže da on i njegova tri uposlenika imaju jako puno posla, te da bi bio jako sretan kada bi pronašao još nekoliko uposlenika, koji su kompetentni i dovoljno obučeni da se bave ovim drugačijim i malo više specifičnim zanatom. No, kako objašnjava, nije baš jednostavno uspjeti u toj potrazi.

''Imamo stvarno previše posla, a samo tri uposlenika, tako da je nekad potrebno da duže ostajemo na poslu i radimo prekovremeno. Meni lično to nije problem, jer zaista volim svoj posao, uživam u njemu, a na kraju to je ono od čega ja živim. Svakako bi nam dobro došlo još radne snage, no stvarno nije jednostavno naći radnu snagu koja je adekvatna za to, jer, znate, dosta mladih se ne usmjerava na zanatstvo, a oni stariji već imaju svoje dugogodišnje poslove.'', istakao je Fahrudin.

Iako je sve manje zanatlija i mladi sve rjeđe se odlučuju opredijeliti za to, Fahrudin je siguran da će zanatstvo uvijek postojati, a zanatlije će uvijek biti potrebne i tražene. Pogotovo u poslu kojim se on bavi, jer nova auta izlaze, skoro svaki dan, a svako novo ima sve više elektronike, koja, željeli mi to ili ne, s vremenom će se kvariti.

‘’Pa činjenica je da mladi izbjegavaju zanate i možda u krajnjem slučaju se odluče time baviti, ali siguran sam da zanatstvo nikad neće izumrijeti.’’, rekao je Fahrudin, koji se nakratko osvrnuo i na potencijalnu konkurenciju, koju ima, ili zapravo nema u Sarajevu:

‘’Što se tiče konkurencije, nije baš jaka, jer u Sarajevu postoje još samo dvije, ili tri firme koje se bave identičnim poslom kao ja. Grad je dovoljno velik da svaki od nas ima svoje klijente i da može dobro raditi i zarađivati.’’, objasnio je Fahrudin Smailović.

 

#farex #fahrudinsmailovic

Vezani clanci

PROMO

Elle Cosmetics - kombinacija kvalite...

Karmin, parfem, maskara, krema, zavirite li u ženske torbe, budite sigurni da ćete pronaći sve ovo, ili možda još više tih ženskih sitnica, bez kojih...
Autor: A.A. - Objavljeno 2016-08-03 13:57:00

PROMO

Hotel ''TEREX'' sagrađen po najsavre...

Hotel "TEREX " koji posluje u sklopu preduzeća TEREX company, nalazi se u naselju Dobrinja, Istočno Sarajevo, 7 km od centra i srednjovekovne četvrti...
Autor: E.T. - Objavljeno 2016-07-29 14:14:00

PROMO

Dalibor Mičić stručnjak za alnasere...

Iako mnogi smatraju da se zanati u našoj zemlji ne cijene dovoljno, potrebno je da znaju da će zanatlije uvijek biti tražene. Da bi neko postao majsto...
Autor: E.T. - Objavljeno 2016-07-25 12:44:00