Dalibor Mičić stručnjak za alnasere i alternatore

Iako mnogi smatraju da se zanati u našoj zemlji ne cijene dovoljno, potrebno je da znaju da će zanatlije uvijek biti tražene. Da bi neko postao majstor zanatlija potrebno je da završi srednju zanatsku školu.

Autor E.T. - Objavljeno 2016-07-25 12:44:00

Problem je što se u našim školama uči teorija, a slabo se sprovodi praktična nastava. Stoga je neophodno da se nakon školovanja obavi praksa ili volonterski staž kod iskusnog majstora zanata.

Mladom šegrtu je potrebno dosta rada da bi postao dobar majstor. Učenje je potrebno započeti još u srednjoj školi  i nakon toga šegrtovati barem nekoliko godina. Rad i trud se svakako isplate, jer dobri majstori zarađuju više od mnogih advokata i ekonomista.

Dalibor Mičić iz Vojkovića, opština Istočna Ilidža, imao je sreću da od iskusnog majstora zanata, svoga oca, nauči posao auto-električara.

Kako je za online magazin News Blic ispričao Mičić, njegova porodica se ovim poslom bavi više od 50 godina, a u mjestu Vojkovići se nalazi i njihova, svima već dobro poznata, radnja ''Struja''.

''Otac se ovim poslom bavio oko 40 godina. Ja sam nastavio njegovim stopama, odnosno preuzeo sam posao od njega i evo skoro 18 godina radim kao auto-električar. Jedno vrijeme sam radio sam u radionici, a odnedavno imam i ispomoć. Riječ je o mlađem momku, koji je kod mene uradio praksu, a sada je ostao i da radi. Dosta mi pomaže u radu i puno znači kada imate nekoga na ispomoći'', rekao je Mičić.

Pojasnio nam je da auto-električari održavaju električne i elektroničke uređaje i instalacije u automobilu, montiraju i demontiraju rasvjetu automobila i reguliraju paljenje. Dijagnosticiraju kvar na elektroničkoj opremi automobila i otklanjaju ga zamjenjivanjem elektroničkog sklopa.

Kako tvrdi Mičić, budući da moderni automobili imaju sve više elektronički reguliranih funkcija, primjena osnovnih znanja elektrotehnike i elektronike na električne i elektroničke uređaje u automobilu ključna je u ovom zanimanju.

''Posla ima jako puno. Radno vrijeme je od 9.00 do 17.00 sati, ali kada posla ima, radi se i prekovremeno. Znam nekada ostati i po cijelu noć dok ne završim posao koji sam započeo. Mušterije dolaze iz svih krajeva. Najviše ih ima sa područja grada Sarajeva i okoline. Zna se desiti da dnevno bude i po deset automobila za popravku. Od kvara zavisi vrijeme utrošeno na popravku, a to može biti od 15 minuta, pa do nekoliko sati'', kaže Mičić.

Inače, Dalibor Mičić je stručnjak za alnasere i alternatore.

''Ljubav prema ovom poslu sam stegao od malih nogu i volim da radim svoj posao. Nadam se da će neko i mene naslijediti, odnosno da će s ljubavlju raditi ovaj posao. Moram istaći da se od ovoga posla može solidno zaraditi i življeti'', ispričao nam je Mičić.

Iako neki smatraju da zanati polako izumiru kod nas, Mičić se ne slaže sa tim.

''Mislim da to nije istina. Još uvijek ima onih koji se žele baviti ovim poslom. Također, poručio bih mladima da se ovim poslom bave, jer je automobila sve više i više, što znači da ovaj posao ima budućnost i prespektivu. Posao ne opada, naprotiv, u poslijednje vrijeme je sve više i viša posla, što je jako dobro'', rekao je vlasnik radionice ''Struja'' Dalibor Mičić.

Kada je u pitanju konkurencija, on tvrdi da je nema.

''Postoje radnje koje radnje slične poslove, ali nema niti jedne radnje u bližoj okolini koja se bavi poslovima kao ja, tako da nemam konkurencije i ne bojim je se'', dodao je Mičić.

Istakao je da se trudi da sve mušterije budu zadovoljne sa uslugom, kako bi se opet mogle vratiti u radionicu ''Struja'' u Vojkovićima.

Predviđa se da će ubuduće u automobilima biti sve više elektronike, tako da je neprestano učenje novih tehnologija važan dio ovog zanimanja.

Za sve one kojima su potrebne usluge Dalibora Mičića, mogu ga kontaktirati putem telefona 065 685 345.

E.T.

FOTO: Edin Salihić

#dalibormičić #radionicastruja #alnaser #vojkovići #majstor #zanati

Vezani clanci

PROMO

Elle Cosmetics - kombinacija kvalite...

Karmin, parfem, maskara, krema, zavirite li u ženske torbe, budite sigurni da ćete pronaći sve ovo, ili možda još više tih ženskih sitnica, bez kojih...
Autor: A.A. - Objavljeno 2016-08-03 13:57:00

PROMO

FAREX - sarajevska firma specijalizi...

Iako je sve manje zanatlija i mladi sve rjeđe se odlučuju opredijeliti za to, Fahrudin je siguran da će zanatstvo uvijek postojati, a zanatlije će uvi...
Autor: A.A. - Objavljeno 2016-08-01 11:09:00

PROMO

Hotel ''TEREX'' sagrađen po najsavre...

Hotel "TEREX " koji posluje u sklopu preduzeća TEREX company, nalazi se u naselju Dobrinja, Istočno Sarajevo, 7 km od centra i srednjovekovne četvrti...
Autor: E.T. - Objavljeno 2016-07-29 14:14:00