Predstavljena knjiga Srebreničanke Dževe Avdić 'Moj osmijeh je moja osveta'

Predstavljanjem knjige ''Moj osmijeh je moja osveta'' autorice Dževe Avdić u Sarajevu je počela manifestacija ''Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici'' u okviru obilježavanja 21. godišnjice tog zločina.

Autor E.H. - Objavljeno 2016-06-15 11:55:00

Knjiga je autobiografski zapis koji govori o genocidu u Srebrenici iz sjećanja devetogodišnje djevojčice, a za koji je autorica kazala da govori o njenom izgubljenom djetinjstvu.

- Ovo djelo se sastoji iz etapa mog života, čine ga kratke i jednostavne priče o borbi za preživljavanje, izbjeglištvu, ratu - istakla je Avdić.

Opisala je svoj život prije genocida u Srebrenici, djetinjstvo za koje kaže da je uništeno, kao i život poslije tog zločina kada "napokon ponovo ima svoj dom".

Poruka njene knjige je da dobro pobjeđuje zlo.

Promotor Rasim Muratović je naglasio da je knjiga ''Moj osmijeh je moja osveta'' priča o zlu, dobru, smrti, nadi, majkama, domovini.

- Ovo je mala knjiga koja šalje veliku poruku - istakao je on.

Dževa Avdić rođena je u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Nakon agresije na BiH s porodicom i sugrađanima protjerana je iz rodnog grada i tada je kao devetogodišnjakinja privremeno živjela u Tuzli, a od 1996. godine u Vogošći.

Manifestaciju "Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici" organizuju Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Bošnjačkim institutom - Fondacija Adila Zulfikarpašića i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu.

#promocija #knjiga #književnost

Vezani clanci

KNJIZEVNOST

Promovirana knjiga "Sebijini snovi"

Bosanskohercegovački i crnogorski novinar i književnik Ruždija Adžović nedavno je objavio novu knjigu "Sebijini snovi", koja je večeras promovirana u...
Autor: E.H. - Objavljeno 2017-11-10 08:46:00

KNJIZEVNOST

Promocija knjige "Sebijini snovi" su...

Promocija nove knjiga novinara i književnika Ruždije Adžovića „Sebijini snovi" bit će održana u četvrtak 9. novembra s početkom u 19 sati u Domu Oruža...
Autor: A.I.M. - Objavljeno 2017-11-08 09:50:00

KNJIZEVNOST

12 knjiga koje preporučuje Ernest He...

1934. godine pisac i novinar Arnold Samuelson napravio je dugačak put da bi posjetio Ernest Hemingveja u njegovom domu na Floridi
Autor: I.S. - Objavljeno 2017-11-08 08:47:00