Predstavljena knjiga Srebreničanke Dževe Avdić 'Moj osmijeh je moja osveta'

Predstavljanjem knjige ''Moj osmijeh je moja osveta'' autorice Dževe Avdić u Sarajevu je počela manifestacija ''Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici'' u okviru obilježavanja 21. godišnjice tog zločina.

Autor E.H. - Objavljeno 2016-06-15 11:55:00

Knjiga je autobiografski zapis koji govori o genocidu u Srebrenici iz sjećanja devetogodišnje djevojčice, a za koji je autorica kazala da govori o njenom izgubljenom djetinjstvu.

- Ovo djelo se sastoji iz etapa mog života, čine ga kratke i jednostavne priče o borbi za preživljavanje, izbjeglištvu, ratu - istakla je Avdić.

Opisala je svoj život prije genocida u Srebrenici, djetinjstvo za koje kaže da je uništeno, kao i život poslije tog zločina kada "napokon ponovo ima svoj dom".

Poruka njene knjige je da dobro pobjeđuje zlo.

Promotor Rasim Muratović je naglasio da je knjiga ''Moj osmijeh je moja osveta'' priča o zlu, dobru, smrti, nadi, majkama, domovini.

- Ovo je mala knjiga koja šalje veliku poruku - istakao je on.

Dževa Avdić rođena je u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Nakon agresije na BiH s porodicom i sugrađanima protjerana je iz rodnog grada i tada je kao devetogodišnjakinja privremeno živjela u Tuzli, a od 1996. godine u Vogošći.

Manifestaciju "Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici" organizuju Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Bošnjačkim institutom - Fondacija Adila Zulfikarpašića i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu.

#promocija #knjiga #književnost

Vezani clanci

KNJIZEVNOST

Selma Rizvić predstavila multimedija...

Prva multimedijalna knjiga u Bosni i Hercegovini "Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH" autorice Selme Rizvić predstavljena je danas u Histo...
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-02-08 17:20:00

KNJIZEVNOST

"Vatra i bijes" Michaela Wolffa u pr...

Knjiga Michaela Wolffa "Vatra i bijes: Unutar Trumpove Bijele kuće" prodata je u više od 29.000 primjeraka s tvrdim koricama u prvoj sedmici od objavl...
Autor: I.S. - Objavljeno 2018-01-10 15:25:00

KNJIZEVNOST

Ilustrovana knjiga "Zimska bajka" pr...

Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat, s obzirom da se radi o domaćim autorima, te da je ilustrovana knjiga radjena u dramskoj vrsti, što je novina za...
Autor: A.I.M. - Objavljeno 2017-12-27 15:31:00