Predstavljena knjiga Srebreničanke Dževe Avdić 'Moj osmijeh je moja osveta'

Predstavljanjem knjige ''Moj osmijeh je moja osveta'' autorice Dževe Avdić u Sarajevu je počela manifestacija ''Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici'' u okviru obilježavanja 21. godišnjice tog zločina.

Autor E.H. - Objavljeno 2016-06-15 11:55:00

Knjiga je autobiografski zapis koji govori o genocidu u Srebrenici iz sjećanja devetogodišnje djevojčice, a za koji je autorica kazala da govori o njenom izgubljenom djetinjstvu.

- Ovo djelo se sastoji iz etapa mog života, čine ga kratke i jednostavne priče o borbi za preživljavanje, izbjeglištvu, ratu - istakla je Avdić.

Opisala je svoj život prije genocida u Srebrenici, djetinjstvo za koje kaže da je uništeno, kao i život poslije tog zločina kada "napokon ponovo ima svoj dom".

Poruka njene knjige je da dobro pobjeđuje zlo.

Promotor Rasim Muratović je naglasio da je knjiga ''Moj osmijeh je moja osveta'' priča o zlu, dobru, smrti, nadi, majkama, domovini.

- Ovo je mala knjiga koja šalje veliku poruku - istakao je on.

Dževa Avdić rođena je u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Nakon agresije na BiH s porodicom i sugrađanima protjerana je iz rodnog grada i tada je kao devetogodišnjakinja privremeno živjela u Tuzli, a od 1996. godine u Vogošći.

Manifestaciju "Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici" organizuju Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Bošnjačkim institutom - Fondacija Adila Zulfikarpašića i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu.

#promocija #knjiga #književnost

Vezani clanci

KNJIZEVNOST

Miljenko Jergović dobitnik nagrade G...

Miljenko Jergović i litavski književnik Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018., koja je Jergoviću dodije...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-05-16 13:58:00

KNJIZEVNOST

Nobelova nagrada za književnost neće...

Švedska akademija objavila je da Nobelova nagrada za književnost ove godine neće biti dodijeljena zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i drugih pro...
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-05-04 09:46:00

KNJIZEVNOST

Biblija završila na listi najprecjen...

Časopis GQ izbacio je listu najprecjenjenijih knjiga svih vremena, a među 21 naslovom našla se i Biblija.
Autor: J.A. - Objavljeno 2018-04-22 20:48:00