PREDSTAVLJENA KNJIGA 'GOSPODIN MANGUP' POSVEĆENA GLUMCU DRAGANU NIKOLIĆU

Knjiga "Gospodin mangup", monografija o Draganu Gagi Nikoliću, velikanu glumišta koji je vlastitim umjetničkim angažmanom obilježio jednu epohu, predstavljena je danas u Kamernom teatru 55 u sklopu Festivala "Dani Jurislava Korenića"

Autor A.B. - Objavljeno 2017-12-18 18:16:00

O legendarnom glumcu, njegovoj umjetničkoj biografiji i detaljima iz života i blistave karijere, ali i o Draganu Nikoliću kao čovjeku koga su krasile najljepše ljudske vrline, govorili su urednica monografije, istaknuta novinarka Radmila Stanković, glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kao i glumac Nebojša Glogovac, prenosi Fena.

Stanković je, prisjećajući se ličnosti i djela Dragana Nikolića, istaknula kako su u monografiji obuhvaćena sva tri segmenta - filmski, televizijski i pozorišni opus u kojima je on ostavio neizbrisiv trag i bio podjednako neprevaziđen. 

Kazala je kako se radi o čovjeku koji plijeni vlastitom jednostavnošću i sjajnim ponašanjem, kao i velikom zaljubljeniku u vlastiti posao, stvaraocu koji je zračio posebnom duhovnošću i neposrednošću, a čiji je 'dobri duh' postao prepoznatljiv i iznimno popularan. 
 

- Gluma je jedna obična stvar, u glumi jednostavno moraš da odgovoriš na pitanje - ko si, šta si, gdje si - riječi su slavnog glumca kojih se prisjetila Stanković, potcrtavajući da je Dragan Nikolić za života odgovorio na sva ta pitanja, kao glumac i kao visokomoralan čovjek.  Hadžihafizbegović je kazao da se radi o 'posljednjem vitezu', navodeći da s takvim ljudima odlaze cijele epohe, te da je imao privilegiju da radi, druži se i upozna s Draganom, prisjećajući se, između ostalog, dogodovština sa snimanja filma "Turneja". 

Opisao ga je kao veoma senzibilnog čovjeka, koji je imao tu jednu karakteristiku koja kao opće mjesto 'kopni', a to je empatija za tuđom nesrećom, odnosno lošim stvarima koje se ljudima dešavaju, što svjedoči o nesvakidašnjoj i snažnoj ličnosti. 

Glumac Nebojša Glogovac naveo je da je imao veliku čast da upozna Nikolića, što datira još sa snimanja filma "Bure baruta", otkrivajući jednu možda manje poznatu činjenicu, a to je da je Dragan Nikolić imao tremu od scene. 

 Ta trema je govorila o izuzetnom poštovanju prema sceni i scenskoj umjetnosti koju je on gajio - kazao je Glogovac, uz opasku "da je Dragan bio posljednji eho jedne divne i kreativne atmosfere, a što je s njegovim odlaskom potpuno nestalo".      

     Kako je rečeno, ovaj svojevrsni omaž liku i djelu Dragana Nikolića je, istovremeno, i znak zahvalnosti za sav njegov trud, plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo, a u dogovoru sa njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić. 

Monografija sadrži priče i sjećanja na Dragana Nikolića koje su ispričali - filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Madjeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović i novinar Dragoljub Petrović.

Umetnička biografija, štampana u ediciji izdavačke kuće 'Laguna', nastala je u dogovoru sa Milenom Dravić i u saradnji s Radio-televizijom Srbije, a na inicijativu Grand Kafe. 

Dragan Nikolić umro je u Beogradu 11. marta 2016. godine u 73. godini poslije duge i teške bolesti. Ostvario je više od stotinu uloga, bez kojih se ne može zamisliti filmska i pozorišna umjetnost bivše Jugoslavije.

#knjiga #gospodinmangup #dragannikolić #glumac