POZORIŠTE MLADIH: Promovirana ilustrovana knjiga "Čarobnjak iz Oza"

U Pozorištu mladih Sarajevo danas je promovirana ilustrovana knjiga za djecu po motivima predstave "Čarobnjak iz Oza" u režiji Adisa Bakrača, u izdavaštvu Buybooka. Ovaj zajednički projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka najavio je novu ediciju ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika i saradnju od šireg značaja za kulturu kroz spoj izvođačkih umjetnosti i klasične književnosti za djecu i mlade

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-10-18 14:34:50

Autor teksta ove ilustrovane knjige je dramaturg predstave Segor Hadžagić, a ilustracije likova radio je Roman Sulejmanpašić. U projektu su učestvovali likovni umjetnici i dizajneri: Sandra Ozimica, M. Furkan Hizir i Dejan Slavuljica. Glavna urednica Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, koja najavljuje da će ovakvi edukativno-umjetnički projekti postati praksa pratećih aktivnosti pozorišnog repertoara koji se odnosi na djecu i mladji uzrast gledalaca.

„Naše pozorište ima obavezu da kroz edukativnu funkciju izvodjačke prakse brine o najboljim metodima za primjenu ishoda učenja, prateći klasične internacionalne i domaće književne i folklorne naracije. Spoj vizuelnih, izvodjačkih umjetnosti sa književnošću, kroz projekte koji uključuju različite medije, kao i načine umjetničkog izražavanja, smatram imperativnim za jačanje kulture za najmladje uopšte, razvoj umjetnosti namijenjene djeci, kao i edukativnih procesa koje smo u obavezi da pratimo“ izjavila je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Predstava je na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo 20. oktobra sa početkom u 18.00 sati, te 21. oktobra i 22. okrobra u 11.00 sati.

 

#pozorištemladih #carobnjakizoza #adisbakrac #segorhadzagic #sarajevo #najmladjapublika