Potpisan „Sporazum o slobodnoj trgovini“ Srbije i Turske

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje

Autor I.S. - Objavljeno 2018-02-11 13:07:00

Ljajić je takođe potpisao i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posjete Srbiji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a današnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dviju zemalja, a potom i za početak primjene.

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište 5.000 tona goveđeg mesa godišnje, kao i definisanih kvota sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda, rečeno je u saopštenju.

Takođe će biti udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva iz Srbije u Tursku.

Tokom sastanka sa ministrom Zejbekčijem, Ljajić je zatražio da se i prije ratifikacije sporazuma o slobodnoj trgovini omogući izvoz određene količine mesa na tursko tržište. Zejbekči je izrazio razumevanje za ovaj zahtjev, dodajući da će se tražiti odgovarajući pravni osnov, kako bi se ovom zahtjevu Srbije izašlo u susret.

Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se preduslov za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju, s obzirom na to da se pomenutim dokumentom dodatno poboljšava ambijent za poslovanje turskih ulagača u našoj zemlji.

Ljajić se tokom boravka u Ankari sastao i sa potpredsjednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom, kao i sa ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

#srbija #turska #trgovina #rasimljajić #sporazum #meso