Počelo obilježavanje "Mjeseca muzeja 2": Najmlađe učiniti dijelom stalne publike

Manifestacija "Mjesec muzeja" se drugu godinu zaredom u novembru obilježava u Historijskom muzeju BiH

Autor I.S. - Objavljeno 2017-11-01 14:34:00

Novembar, mjesec u kojem je osnovan i otvoren Historijski muzej Bosne i Hercegovine, biće obilježen posebnim programskim sadržajima posvećenim kulturno-historijskom naslijeđu, unapređivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija "Mjesec muzeja" se drugu godinu zaredom u novembru obilježava u Historijskom muzeju BiH.

"Prošle godine smo 'Mjesec muzeja' pokrenuli s ciljem da promovišemmo muzej, jer mislimo da jedan dan za obilježavanje i slavljenje rada Muzeja nije dovoljan. Odlučili smo da cijeli mjesec posvetimo aktivnostima koje promovišu kulturno-historijsko naslijeđe BiH i rad Muzeja", kazala je direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović

Istakla je da će u novembru biti predstavljene i brojne druge izložbe, radionice za djecu i odrasle, diskusije, promocije i druge aktivnosti o radu muzeja.

Program obilježavanja "Mjeseca muzeja 2" započeo je promocijom slikovnice "Bajka o muzejskom kraljevstvu“. To je projekt razvijen s ciljem približavanja muzejskih predmeta, njihovih priča i značenja najmlađoj muzejskoj publici. "Bajkom o muzejskom kraljevstvu" djeca se upoznaju s personificiranim eksponatima kao što su Pećko, Dama Dinama, Telefonček, Teta Štafeta, Gospodin Ježić - stanovnici kraljevstva zvanog Muzej.

#mjesecmuzeja #publika #novembar #historija #bih #program