Otvorena izložba legendarnog Briana Ena, čovjeka koji je napisao pjesmu "Miss Sarajevo"

Cilj je usporiti ljude i natjerati ih na razmišljanje, odnosno pružiti im mogućnost da budu ono što jesu,

Autor A.P. - Objavljeno 2018-06-14 11:25:00

 U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba "77 Million Paintings" , multimedijalna postavka britanskog muzičara, producenta i vizuelnog umjetnika Briana Ena, čovjeka koji je devdesetih godina sa grupom U2 napisao pjesmu "Miss Sarajevo" Brojni posjetioci uživali su u multimedijalnoj postavci koja spaja nepomični zvuk sa slikama koje se kreću. Prema riječima Briana Ena cilj je usporiti ljude i natjerati ih na razmišljanje, odnosno pružiti im mogućnost da budu ono što jesu, prenosi Klix.ba. 

Projekt "77 Million Paintings" prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže, pa su tako i ovu koju imamo priliku vidjeti u Historijskom muzeju BiH inkorporirani elementi Sarajeva i fotografije koje je Brian Eno napravio otkad boravi ovdje.

Izložba "77 Million Paintings" je centralni kulturni događaj ovog ljeta u široj regiji kada je riječ o vizuelnoj umjetnosti, a ovaj jedinstveni kulturni događaj omogućili su British Council i Historijski muzej BiH u saradnji s partnerima projekta.

Osim toga, Brian Eno će 14. juna od 17 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine održati predavanje koje će biti otvoreno za javnost.

#brianeno #77milionpaintings #historijskimuzejbih #britanskimuzičariproducent #u2 #misssarajevo #multimedijalnapostavka #britishcouncil