Otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: "Ključ je u knjigama"

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, koji traje do 29. oktobra, četiri zemlje sa jednim jezikom - Njemačka, Švicarska, Austrija i Lihtenštajn predstaviće svoje savremeno stvaralaštvo, među kojima i 350 premijernih naslova

Autor I.S. - Objavljeno 2017-10-23 07:12:44

Međunarodni sajam knjiga pod sloganom "Ključ je u knjigama", posvećen njemačkom jeziku, u okviru kog će biti predstavljeno 500 izlagača, od čega 50 iz inostranstva, počeo je danas u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, koji traje do 29. oktobra, četiri zemlje sa jednim jezikom - Njemačka, Švicarska, Austrija i Lihtenštajn predstaviće svoje savremeno stvaralaštvo, među kojima i 350 premijernih naslova.

Austrijski pisac Karl Markus Gaus rekao je, komentarišući što Sajam ima podslogan "Četiri zemlje i jedan jezik" da Njemačka, Austrija, Švicarska i Lihtenštajn uživaju u zajedničkoj historiji, ali da od srednjeg vijeka svaka ima svoju osobenost i tradiciju, koje su doprinijele da se ove zemlje kulturno-historijski razlikuju.

"Sretan sam što mogu da čitam knjige umhetnika iz Bazela i što na mojim knjigama u Švicarskoj nema natpisa prevedeno sa austrijskog jezika. Ne pada mi na pamet da Bosance, Hrvate i Srbe učim o razlikama u jezicima. Razlike u zvučenju, lični stil, sve te stvari su od izuzetnog značaja za književnost, ali može biti pokušaja da se te razlike učine dubljim nego što jesu", naveo je Gaus.

Prema njegovim riječima, nikoga od nas nije oblikovala samo jedna nacionalna kultura, kao što jezik u svakodnevnici nema za cilj da odvoji ljude jedne od drugih, nego da se sporazumjevaju i da u riječima onog drugog otkriju sebe same.

#beograd #sajamknjiga #otvorenje #izlagači #kultura #historija