Otkriven starorimski grad potopljen u cunamiju (VIDEO)

Veliko starorimsko naselje staro 1.700 godina otkriveno je blizu obala Tunisa nakon nekoliko godina arheološke potrage

Autor A.I.M. - Objavljeno 2017-09-03 11:55:00

​Vjeruje se da je grad Neapolis potopljen nakon što ga je uništio cunami koji je zabilježio rimski vojnik i istoričar Amijan Marcelin. Ta prirodna katastrofa je nanijela veliku štetu Aleksandriji i Kritu. 

O tom gradu ima jako malo zapisa budući da je u Trećem punskom ratu između Rima i Kartagine stao na stranu Kartagine. Rat je trajao od 149. do 146. prije nove ere i završio rušenjem Kartagine i potpadanjem njene teritorije pod vlast Rima. 

image

GRAD NEAPOLIS/DAILYMAIL.CO.UK

List Independent piše da je zajednička tuniško-italijanska arheološka ekipa tražila dokaze o postojanju Neapolisa od 2010. godine. Rad im se isplatio ovog ljeta, jer je vrijeme dozvolilo roniocima da pretraže više od 20 hektara na toj lokaciji prvi put nakon mnogo vijekova. 

image

GRAD NEAPOLIS/DAILYMAIL.CO.UK

- Ovo je ogromno otkriće, rekao je šef misije Munir Fantar i dodao da je potvrđena Marcelinova teorija o sudbini grada. 

Arheolozi nisu pronašli samo ulice i spomenike koji pokazuju bogatstvo i kulturu grada već i 100 rezervoara za proizvodnju garuma, delikatesnog slatkiša na bazi ribe. 

- Ovim otkrićem smo definitivno ustanovili da je Neapolis bio veliki centar proizvodnje garuma i usoljene ribe, vjerovatno najveći u rimskom svijetu, rekao je Fantar. 

image

GRAD NEAPOLIS/DAILYMAIL.CO.UK

Kartaginsku civilizaciju, kojoj je Neapolis u početku pripadao, zasnovali su Feničani u 9. vijeku prije nove ere na teritoriji današnjeg Tunisa. Ona se razvila u veliku trgovačku imperiju ali je sve više slabila tokom tri rata protiv Rimljana koji su je naposlijetku i uništili. 

Na mjestu ruševina stare Kartagine, gdje je prilikom rušenja 146. pre nove ere posuta sol, Rimljani su kasnije podigli novi grad.

#tunis #rimskigrad #aleksandrija #krit #istraživanje #ronioci #rim #kartagina